RSS
Prima » Cronica regiunilor » În 2017 Ministerul Economiei va scoate la privatizare câteva întreprinderi strategice ale Moldovei
imprimare
În 2017 Ministerul Economiei va scoate la privatizare câteva întreprinderi strategice ale Moldovei
26.12.2016      

În 2017, Guvernul va scoate la privatizare câteva întreprinderi strategice ale Moldovei, inclusiv operatorul naţional de telefonie fixă „Moldtelecom” şi compania aeriană „Air Moldova”. Despre aceasta a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

El a spus că statul planifică să obţină o sumă importantă din vânzarea „Moldtelecom”, care obţine stabil unul din cele mai mari profituri în stat.

Pe de altă parte, el a subliniat că „Air Moldova” deja de trei ani nu aduce venituri, iar acest lucru a determinat statul să pună compania în vânzare.

„Potrivit rapoartelor anuale ale „Air Moldova”, compania se află într-un mare minus. Aici sunt necesare investiţii solide, pe care statul nu şi le poate permite”, a menţionat Calmîc.

În anul 2017, la privatizare vor fi scoase, de asemenea, companiile de distribuţie a energiei electrice „RED Nord” şi „RED Nord-Vest”, Nodul hidraulic Costeşti de la Prut. Se va încerca din nou să fie vândute acţiunile statului în întreprinderi mari precum „Tutun-CTC”, „Barza Albă”, „Floare-Carpet”, care în acest an nu s-au bucurat de succes. Preţul iniţial al pachetelor ar putea fi redus cu 5%.

Potrivit lui Calmîc, ordinea şi procedura de privatizare vor fi stabilite la începutul noului an. Atunci, Ministerul Economiei planifică să desfăşoare o expertiză şi să stabilească un preţ avantajos la acţiunile statului în întreprinderi. 

El a amintit că în anul curent au avut loc trei runde de privatizare, în urma cărora statul a reuşit să completeze bugetul cu peste 300 mil. lei din vânzarea a câteva întreprinderi. Ultima rundă, care s-a desfăşurat săptămâna trecută, nu a trezit interesul potenţialilor investitori.

„Toate rundele de privatizare s-au desfăşurat transparent şi sperăm că la fel va fi şi în anul viitor”, a spus ministrul.

Sursa: Infotag


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1213363
 
top