RSS
Prima » Cronica regiunilor » Femeilor din Moldova li s-ar putea fura sărbătoarea de 8 Martie
imprimare
Femeilor din Moldova li s-ar putea fura sărbătoarea de 8 Martie
28.12.2017      

Anul viitor, în Moldova ar putea fi modificat calendarul sărbătorilor. Ziua Internațională a Femeii – 8 martie – și Ziua Internațională a Solidarităţii Oamenilor Muncii – 1 Mai – ar putea fi lipsite de statutul de zi de odihnă. Cel puțin, asta prevede un proiect de amendamente la Codul muncii.

Atunci cînd autoritățile nu le pot asigura viitorul, nu pot crea locuri de muncă, mări pensiile, oferi un salariu decent, îmbrăca și hrăni copiii orfani, ele încep să lupte cu morile de vînt, și nu fără urmări. Pentru a deține și în continuare controlul și a dirija gloata, autoritățile se iau de sărbătorile care le amintesc de trecutul sovietic. Ele au convingerea că, dacă vom arbora Drapelul European și vom sărbători Ziua Victoriei asupra nazismului la 8, dar nu la 9 Mai, ne vom putea numi țară europeană. Și dacă declarăm zile lucrătoare datele de 8 Martire și 1 Mai, Moldova va prospera.

Să fie acestea problemele primordiale pe care trebuie să le soluționeze Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale? 

După ce a fost efectuată o analiză comparativă a zilelor nelucrătoare în țările vecine, inclusiv în UE, specialiștii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au ajuns la concluzia că în Europa aceste zile nu sînt de odihnă. Ziua Internațională a Femeilor, 8 Martie, este declarată nelucrătoare doar în țările fostei URSS. „În nicio țară din UE 8 Martie nu este zi de odihnă”, se spune în document.

Paradoxul acestei inițiative constă în faptul că nici 8 Martie, nici cu atît mai mult 1 Mai, care se propune să fie declarate zile lucrătoare, nu au o istorie sovietică. 1 Mai este Ziua Oamenilor Muncii, care a fost organizată de social-democrații europeni cu mult înainte de venirea bolșevicilor la putere și apariția URSS.

Experțimenționează cu regret că argumentele privind sărbătorirea zilei de 8 Martie numai în fostele republici sovietice, nu și în țările UE, sînt false, deoarece sărbătoarea este internațională și are menirea să marcheze lupta femeilor pentru drepturile lor”.

De asemenea, Ministerul intenționează să stabilească vacanța de revelion între 31 decembrie și 2 ianuarie. Cei de acolo sînt siguri că  aceste modificări vor avea un impact benefic asupra lucrătorilor, care se vor putea odihni, inclusiv cu copiii, care în această perioadă se află în vacanță. Proiectul este propus pentru dezbateri publice, iar cetățenii își pot exprima propunerile pînă la 31 decembrie pe site.

 

Sursa: NOI.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1213318
 
top