RSS
Prima » Cronica regiunilor » Jurnaliştii de investigaţie ar putea fi lipsiţi de dreptul de a filma cu drona proprietățile demnitarilor
imprimare
Jurnaliştii de investigaţie ar putea fi lipsiţi de dreptul de a filma cu drona proprietățile demnitarilor
29.12.2017      

Filmarea cu drona în scopuri jurnalistice ar putea fi permisă doar în cazul unor evenimente publice, cum ar fi concertele sau protestele. Restricţia este stipulată în proiectul de Lege privind regimul mijloacelor video, elaborat de către Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Jurnaliştii de investigaţie consideră că este vorba de o nouă restricţie a accesului la informaţie.

Potrivit articolului 19 din proiectul respectiv „este interzisă utilizarea mijloacelor video prin intermediul dronelor, aerostatelor sau altor dispozitive tehnice în intravilanul localităților rurale/urbane”. Excepţie se va face doar pentru filmările în scop cartografic, inspectare tehnică, în scop de asigurare a ordinii publice sau investigării unor fapte culpabile în cazul unor infracțiuni, dar „să nu se încalce zona rezonabilă de intimitate a persoanelor fizice”.  

La fel, jurnaliştii de investigaţie vor fi lipsiţi de dreptul de a captura imagini cu camera ascunsă, iar importul, comercializarea şi deţinerea mijloacelor video care pot fi camuflate va fi interzisă. Utilizarea acestor mijloace tehnice va fi permisă doar în cadrul investigaţiilor de urmărire penală, dacă vor fi epuizate toate căile de obţinere a materialului probant.

Totodată, noua lege îi va obliga pe jurnalişti să aibă consimțământul subiectului de date personale sau a reprezentantului legal pentru prelucrarea şi publicarea imaginilor video cu înfăţişarea lor.

Jurnaliştii consideră că dacă această lege va fi votată în actuala redacţie, va fi o lovitură dură pentru jurnalismul de investigaţie. Experții au menționat că odată ce jurnaliştii au acces la baza de date de la Cadastru, iniţiativa celor de la Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal este lipsită de logică. Nu este o ilegalitate ca averile celor care au contract cu statul să fie monitorizate. 

Specialiștii afirmă că este o tentativă de a limita accesul la informaţia de interes public nu doar pentru jurnalişti, ci pentru toţi cetăţenii. Filmările cu drona ajută jurnaliştii să prezinte informația dintr-un alt unghi, să descopere abuzuri, să demonstreze averile nejustificate ale demnitarilor. Potrivit experților această lege este făcută pentru a proteja funcţionarii corupţi. Pe jurnaliştii de investigaţie nu-i interesează averile oamenilor de rând, ci a celor care sunt plătiţi din bani publici. 

Sursa: crimemoldova.com


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1213357
 
top