RSS
Prima » Cronica regiunilor » Cu cât au sărăcit moldovenii anul trecut
imprimare
Cu cât au sărăcit moldovenii anul trecut
11.01.2018      

Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova prețurile au crescut cu 7,3 la sută, inclusiv la produsele alimentare – 9,7 la sută, mărfuri nealimentare – 4,1 la sută şi servicii prestate populaţiei – 7,9 la sută.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în ultima lună a anului trecut, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5 la sută. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,5 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare – cu 0,9 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,4 la sută şi tarifele pentru serviciile prestate populației – cu 0,1 la sută.

În luna decembrie,  preţurile la ouă de găină au crescut cu 5,0 la sută, la legume proaspete – cu 4,7 la sută, făină de grâu – cu 1,3 la sută, lapte și produse lactate – cu un procent, iar mierea de albine s-a scumpit cu 0,8 la sută.

Totodată, au fost înregistrate scăderi de prețuri la citrice – cu 6,5 la sută, ulei vegetal – cu un procent și crupe – cu 0,9% la sută.

În luna decembrie au fost înregistrate reduceri de preţuri la gazul lichefiat în butelii – cu un procent, la motociclete – cu 1,6 la sută și autoturisme – cu 0,7 procente și la unele medicamente – cu 0,2 la sută.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna decembrie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 3,7 procente, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creșe şi grădiniţe – cu 2,2 la sută, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,6 procente și închirierea apartamentelor – cu 0,3 la sută.

În demebrie au scăzut preţurile la serviciile hoteliere – cu 0,3% și serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,1%.

Sursa: Sputnik.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 750007
 
top