RSS
Prima » Cronica regiunilor » Pierderi de milioane lei. Sute de tone de sfeclă de zahăr rămân pe câmp
imprimare
Pierderi de milioane lei. Sute de tone de sfeclă de zahăr rămân pe câmp
19.11.2018      

Producătorii de sfeclă de zahăr din nordul Republicii Moldova se confruntă cu o nouă problemă: din cauza calităţii joase a rădăcinilor dulci, acestea nu mai sunt acceptate de fabricile de zahăr.

Lipsa precipitațiilor din ultimele trei luni a avut efecte grave asupra terenurilor cultivate cu sfeclă de zahăr. 

În consecinţă în loc de o recoltă de 30-40 de tone la hectar prognozată la începutul verii de meteorologi şi de specialişti, agricultorii s-au ales cu pagube enorme.

Motivul este faptul că în acest an sfecla de zahăr este de o calitate proastă.  Seceta a contribuit la putrezirea rădăcinoasei în sol, fapt care împiedică prelucrarea ei la fabrică. 

Agenții economici au găsit o soluție pentru a transporta la fabrică doar sfecla de zahăr de o mai bună calitate, apelând la ajutorul oamenilor, care aleg manual sfecla de zahăr fără impurități.

„Muncim de la orele 8:00 dimineața și până la orele 17.00. Alegem sfecla neagră și o punem și tot așa până seara. Anul acesta sfecla este foarte rea, este și neagră” spune Ludmila Damian, citată de Drochia TV.

Cultura sfeclei de zahăr, începând cu luna septembrie, suferă un dezastru complet din cauza infestării rizocarpului cu mucegai, susține agronomul întreprinderii Agro-SZM, parte a grupului Südzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr.

Potrivit unor date în raionul Drochia 50-60% din suprafețele cultivate cu sfecla de zahăr au avut de suferit în urma secetei.

Zilele trecute Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a convocat şi o ședință de lucru a Consiliului pe filiera produsului „Sfecla de zahăr, zahăr și produse procesate” pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă producătorii de sfeclă de zahăr.

Una din soluţiile discutate este acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli. Or, din cauza faptului că fabricile refuză să primească sfecla necalitativă, aceasta ar putea rămâne pe câmp, ceea ce este inadmisbil.

Potrivit Logos-press, agricultorii au solicitat un ajutor de 9.000 lei la hectar pentru gospodăriile care nu mai pot recolta sfecla, pentru că nimeni nu o va procesa din cauza calităţii proaste.

Gospodăriile care au fost afectate, dar au reuşit să strângă o recoltă de 20 de tone la hectar ar urma să beneficieze de o asistenţă de 4.000 de lei la hectar.

Estimările arată că statul ar urma să aloce un ajutor de circa 20 de milioane lei. în caz contrar ramura sfeclei de zahăr din Moldova ar putea ajunge pe cale de dispariţie.

Or, aceasta a fost lovită şi de scăderea abruptă a preţurilor mondiale la zahăr, iar pierderile sunt estimate la câteva sute de milioane lei pentru producătorii de zahăr.

Potrivit specialiştilor pentru a evita astfel de situaţii e nevoie de tehnologizare și asigurare în agricultură, în special de dezvoltat irigarea, iar în acest sens, producătorii au solicitat suportul Guvernului pentru ubvenționarea investițiilor în acest sens.

Deocamdată agricultorii şi procesatorii s-au ales doar cu promisiuni de acordare de ajutor.

„Propun să ne convocăm în următoarea ședință, în luna decembrie, când vom avea datele finale privind calitatea și volumul de sfeclă de zahăr recoltat, iar în funcție de aceste informații vom decide care sunt prioritățile ce ar putea beneficia de subvenționare în anul viitor” a declarat Nicolae Ciubuc.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1093866
 
top