RSS
Prima » Cronica regiunilor » În loc să se ieftinească, produsele petroliere se scumpesc
imprimare
În loc să se ieftinească, produsele petroliere se scumpesc
23.11.2018      

Majoritatea staţiilor de alimentare cu carburanţi (PECO) au afişat la începutul acestei săptămîni preţuri mai mari la gazul petrolier lichefiat (GPL).

Scumpirile sînt în medie cu 40 de bani pentru un litru, adică cu circa 3.5%, iar preţul unui litru de gaz lichefiat a trecut de 11,5 lei şi a ajuns la 11,55 lei.

Petrolul s-a ieftinit cu 28%, dar gazul se scumpeşte

În ultimele două luni preţul GPL la benzinăriile din Moldova a crescut cu circa 13%. Operatorii de pe piaţă susţin că tendinţa de scumpire a gazului lichefiat este una sezonieră şi se datorează cererii mai mari de acest combustibil în perioada rece a anului.

În acelaşi timp creşterea preţului la GPL în Moldova totuşi ridică mai multe semne de întrebare. Asta pentru că are loc în condiţiile în care în ultimele 50 de zile petrolul s-a ieftinit cu circa 28% la bursele internaţionale.

Astfel ieri, 20 noiembrie, barilul de petrol marca Brent a coborît la cotaţia de 62,3 dolari, acesta fiind cel mai mic preţ din acest an.

Pe de altă parte pe 3 octombrie preţul barilului de petrol urca la 86,7 dolari.

Un alt factor ce are influenţă asupra preţului este deprecierea lentă dar sigură a leului faţă de dolarul american. De notat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea şi calcularea preţurilor la gazul petrolier.

În acelaşi timp deja de aproape cinciluni preţurile la benzină şi motorină rămîn neschimbate. Asta după ce Parlamentul a modificat Legea produselor petroliere, prin care a stabilit că preţurile nu pot fi modificate mai frecvent de o dată la trei luni.

Totodată ANRE urmează să calculeze ea preţurile după ce a adoptat o serie de modificări şi completări la Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere.

Menţionăm că, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie 19,01 lei/litru pentru benzină şi 16,89 lei/litru pentru motorină.

De notat că cei mai mari jucători pe piaţa petrolieră sînt companiile Lukoil Moldova, Rompetrol Moldova, Petrom Moldova, Tirex Petrol, Bemol şi Vento.

Sursa: mold-street.com


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1212755
 
top