RSS
Prima » Cronica regiunilor » Înscrierea copiilor la școlile din Chișinău ajunge și la 800 de euro
imprimare
Înscrierea copiilor la școlile din Chișinău ajunge și la 800 de euro
17.12.2018      

Taxa de înscriere a copiilor la unele grădinițe din Chișinău, variază de la 400 la 4000 de lei, iar pentru a-și vedea copiii elevi la unele școli din capitală, unii părinți scot din buzunare până la 800 de euro.

În primăria capitalei s-a făcut o totalizare a plângerilor părinților către autoritățile municipale și cele mai multe dintre ele fac referire la taxele de înregistrare a copiilor în instituțiile de învățământ. Majoritatea plângerilor de la părinți sunt anonime.

Deși conform codului Educației plățile informale sunt interzise, un sondaj al Institutului de Politici Publice arată că în ultimii doi ani mărimea acestora a crescut de aproape două ori, astfel dacă în 2015 acestea erau de 1588 de lei, în 2017 suma plăților a ajuns la 3389 de lei. Circa 20% din toate cheltuielile pentru educație constituie plățile informale, iar banii sunt oferiți pentru fundații, comitete, ore suplimentare, reparații, cadouri etc.

Comparativ cu localitățile rurale, plățile informale din orașe sunt de 2-3 ori mai mari.

Circa 12% dintre părinți afirmă că plățile informale reprezintă sume mari, pe care ei nu și le pot permite. O altă parte semnificativă dintre respondenți (cca 30%) declară că ei fac eforturi financiare pentru a achita acești bani. Totodată, circa jumătate dintre respondenți nu întâmpină dificultăți la achitarea plăților informale. În același timp, dacă ar fi la latitudinea lor, circa jumătate dintre părinți nu ar achita nimic, dat fiind că învățământul este gratuit.

25,2% din numărul de respondenți susțin că plătesc bani din propria inițiativă. În cazul părinților care nu plătesc din propria inițiativă, plățile informale sunt solicitate de către cadrele didactice – 11,7%, de comitetele părinților – 11,6%, de directorii de școli – 2,5%.

Sursa: tv8.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1213317
 
top