Prima » Cronica regiunilor » Volumul transferurilor din străinătate, în creştere
imprimare
Volumul transferurilor din străinătate, în creştere
28.12.2018      

Pe parcursul perioadei ianuarie - noiembrie 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1170,48 milioane dolari SUA, cu 7,0 la sută mai mult decât în aceiași perioada a anului 2017.

Potrivit Băncii Naţionale, în luna noiembrie 2018, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 103,57 mil. USD (în scădere cu 1,6 la sută comparativ cu noiembrie 2017), în scadere cu 6,8% fata de luna precedenta (111,07 milioane dolari), precum si în scadere de 1,6% fata de luna noiembrie a anului precedent (105,24 milioane dolari).

În noiembrie 2018, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 0,5 la sută.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 51,7 la sută (în creștere cu 7,5 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA - 42,3 la sută (în descreștere cu 5,1 p.p., comparativ cu noiembrie 2017) și cele în ruble rusești – 6,0 la sută (în descreștere cu 2,4 p.p.).

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum: transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova (1,0 la sută din totalul transferurilor); transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova (0,6 la sută din totalul transferurilor prin sistemele de remitere de bani); pensii (sociale și alimentare) și indemnizații (0,3 la sută din totalul transferurilor).

Amintim că în 2017, volumul net al transferurilor băneşti în Moldova prin intermediul băncilor în folosul persoanelor fizice a crescut cu 11,2 la sută, constituind 1 mlrd 199,97 mil USD.

Potrivit Băncii Mondiale, transferurile muncitorilor moldoveni de peste hotare constituie de la 20 la 30 la sută din PIB-ul ţării. Recordul absolut a fost atestat în anul 2008 – 1 mlrd 660,09 mil USD. Potrivit Băncii Mondiale, transferurile efectuate de emigranţii moldoveni reprezintă între 20% și 30% din PIB-ul țării. Recordul absolut în ceea ce privește remitențele către Moldova din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor comerciale a fost atins în 2008 - 1 miliard 660,09 milioane USD.

Sursa: InfoMarket


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1625968
 
top