RSS
Prima » Centrul de informare » Declaraţii » Soluţia crizei politice constă în revenirea la alegerile Preşedintelui de către popor
imprimare
Soluţia crizei politice constă în revenirea la alegerile Preşedintelui de către popor
15.01.2012      

Declaraţia  Partidului Regiunilor din  Moldova în legătură cu iniţiativa AIE privind referendumul constituţional

    Studiind  iniţiativa Alianţei pentru Integrare Europeană, ce  constă în organizarea unui referendum constituţional cu privire la problema de simplificare a mecanismului de alegere a Preşedintelui, ceea ce conform autorilor propunerii, ar trebui să faciliteze ieşirea  Republicii Moldova din criza politică, Partidul Regiunilor declară următoarele :

-  în ceea ce priveşte schimbarea Legii Supreme a Statului, un semn al responsabilităţii forţelor politice constituie consultările preliminare cu populaţia, organizaţiile non-guvernamentale şi experţii în domeniu, care ar permite să se cunoască opinia societăţii civile pe această temă, pentru a identifica posibilele consecinţe ale acestui pas.

- noi considerăm, că simplificarea procedurii de alegere a Preşedintelui, propusă de AIE
nu poate să devină o soluţie pentru a scoate ţara din criza politică, din moment ce alegerile prezidenţiale vor rămâne obiectul tranzacţiei între clanuri politice, ceea ce nu are nimic comun cu interesele poporului. Iresponsabilitatea, care a demonstrat componenţa actuală a Parlamentului,  ne arată   că grupurile parlamentare  nu sunt în măsură  de a alege un personaj neutru, care ar reprezenta interesele tuturor cetăţenilor din RM.

- soluţionarea crizei politice şi ieşirea din  impas noi  vedem în restituirea cetăţenilor moldoveni dreptului de a alege Preşedintele.

  Partidul Regiunilor din Moldova sprijină căutarea unor modalităţi diverse de depăşire a crizei. Prioritatea eforturilor comune ale partidelor politice şi a societăţii civile ar trebui să fie   dezvoltarea unui model durabil, care va asigura funcţionarea stabilă a sistemului politic al RM.  Cu toate acestea, reprezentanţii Coaliţiei de guvernământ  nu au  dreptul de a utiliza  situaţia politică complicată ca un motiv pentru schimbările momentane în lege conform intereselor sale,  transformînd într-un ostatic nu numai Constituţia, ci şi întreaga ţară.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 551445
 
top