RSS
Prima » Opinii » “Justiția” moldovenească
imprimare
“Justiția” moldovenească
06.06.2016      

Nu este un secret cum trăiesc judecătorii în Moldova. Necătând la acest fapt în fiecare zi sunt reforme noi în sistemul judecătoresc cu mărirea salariilor judecătorilor pentru a nu fi nevoiți să iau mită. Însă cunoaștem "Pofta vine mâncând". Uităndu-se la declarații pe venit ale unor judecători râzi pâna la lacrimi: "ce? mita? nu, nu am auzit...".

Spre exeplu declarația pe venit a judecătorului sectorului Ciocana Ala Malîi, bate toate recorduri de sume cu care judecătoarea procura si vindea automobile: in anul 2012 judecătoarea cu soțul ei, fostul inspector al IFS, au vândut două automobile cu 10 000 lei, in anul 2014 au vândut un automobil cu 5000 lei, dar prețul este cu mult mai mic decât cel de piață; în 2015 doar cu 10 000 lei soții au vândut automobil de marca "Hyundai Santa Fe". În felul dat ințelegem că doar cu 35 000 lei soții și-au început construcția unei case cu 2 etaje. Însă în 2009 doamna Ala Malîi nu a avut nici casă nici automobil si deja în 2010 a declarat procurarea automobilului "Mercedes 323 F" doar cu 55 000 lei. In 2014 judecătoarea a menționat vânzarea automobilului “Seat Toledo” din anul 2005" doar cu 5000 lei, necătând la faptul că prețul de piață a automobilului este de 10 ori mai mare. Facem concluzia că Ala Malîi are comportamenul unui Robin Hood, având grija de vânzatorii auto, și vindea automobile la un preț de cadou.

Dar si colegii din sistemul judecătoresc nu sunt mai departe, vizualizând si declarațiile lor. Vom începe de la CSJ.

Judecătorul Dumitru Mardari a primit testament de la taică-său 2 apartamente în casă de elită în Chișinau. Tatăl judecătorului a procurat apartamentele la vârsta de 72 de ani. În plus la această a devenit proprietar al 4 ha de pămând și 11 terenuri agricole.

Nadejda Toma a procurat automobil Peugeot 307 doar cu 15 000 lei.

Judecătorii Curții de Apel din Chișinau nu sunt cu mult în urmă de colegii săi de la CSJ. Mihail Ciugureanu în anul 2015 a trecut cu traiul în casă de lux cu prețul de 4 500 000 lei. Judecătorul confirmă că a primit imobilul în schimb a terenului agricol care are costul 3 800 000.

Eugen Clim la fel a sarbătorit trecerea în casă nouă de lux. Casa și terenul în capitală i-a costat numai 850 000 lei.

Cerințele judecătorilor din afara capitalei sunt legere. Judecătorea Curții de Apel din Bălți Ruslana Burdenuc a moștenit 2 apartamente și 2 terenuri agricole și a mai procurat un automobil la preț de 160 000 lei. Colegii ei Tatiana Duca, Ghenadii Liulca, Gheorghii Scutelnic, Aurelia Torderaș, la fel au procurat automobile dar mărcile nu au indicat.

În felul dat judecătorii primesc sute de mii de lei de la părinți pensionari, gratis primind apartamente și procurând automobile cu sume mizerabile. Deci asta e reforma judecătorească. Petru asta au fost ridicate salariile judecătorilor de peste 15 000 lei lunar, ceea ce cu mult depășește salariile medii din republica. Oamenii la putere făcând lucrul dat într-adevăr credeau că judecătorii vor deveni mai sinceri. Iată cum persoanele date fac justiție in țară, dar totuși n-ai ce spune aici. Iată cum e " justiția" .... moldovenească. În concluzie vreau să spun, fără lacrimi nu poți privi la sistemul nostru judecătoresc, dar judecătorii încă mai au nevoie de mărirea salariilor.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova

Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211754
 
top