RSS
Prima » Opinii » Crimă și pedeapsă sau cum se pedepsesc infractorii în Moldova
imprimare
Crimă și pedeapsă sau cum se pedepsesc infractorii în Moldova
08.06.2016      

Criminalitatea în Moldova creşte de zi cu zi. Se comit crime de diverse categorii: foarte grave, grave şi mai puțin grave. Luînd în considerație situația economică a țării, cel mai des se comit: furturi, jafuri, escrocherii. Dar la momentul actual aş vrea să discut despre infracțiuni mai grave şi mai mult despre pedepsele pentru aceste crime.

Aproximativ mai mult de un an în urmă, eu am fost indignată de sentința făcută unui violator-pedofil, care a fost condamnat doar la 9 ani de privațiune de libertate (întrucît el şi-a recunoscut vina şi în baza legii in astfel de cazuri judecătorii sunt nevoiți să reducă din pedeapsă, micşorând-o cu 1/3), pentru ceea că el a violat o copilă de 5 ani îtr-o formă perver (într-un mod crud) care era orfană, de asemenea acest cetățean a violat şi fetița vecinei, care la fel era minoră: la acel moment ea avea 15 ani.

În rîndul sentințelor care sunt de-a dreptul revoltătoare putem numi şi accidentele rutiere soldate cu cazuri letale (moartea). Deseori motivul accidentelor de aşa gen sunt şoferii care conduc în stare de ebrietate sau având incredere în sine merg cu viteză excesivă, încalcă reguli de circulație rutieră luînd viețile altor oameni. Desigur că morții înapoi nu le mai întoarcem, însă dacă pedepsele ar fi mai severe, atunci alții nu ar comite astfel de încălcări care duc la situații grave.

În natura fiecărui om există simțul dreptății, de aceea el doreşte ca cel care comite crima să fie pedepsit pentru aceasta. Însa cum putem califica sentința facută şoferului care circula pe străzile centrale ale Chişinăului cu 120 km pe oră şi care a lovit 2 fete la trecerea de pietoni, în rezultatul loviturii ambele au decedat, iar şoferul a primit doar 4 ani de închisoare şi a fost lipsit de dreptul de a conduce autovehicule pe termen de 5 ani. Dar aceasta este om-ucidere!

De exemplu, comparînd sentința pentru escrocherie când infractorul primeşte 15 ani de privațiune de libertate (da, sunt de acord, infracțiunea nu este uşoară, dar totuşi nu lipseşte pe cineva de viața) şi accidentul rutier cu 2 cazuri letale când acuzatul este pedepsit doar cu 4 ani de închisoare. Oare asta e dreptatea? Poate deja a venit timpul ca legislația să fie schimbată în așa mod când infracțiunile vor fi pedepsite luând în considerație în primul rând gravitatea săvârșirii?

Irina Smirnova

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211771
 
top