RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin: Este necesară reforma armatei moldovenești
imprimare
Alexandr Kalinin: Este necesară reforma armatei moldovenești
15.06.2016      

«Armata moldovenească» - cât de glorios sună și cât de patetic arată.

 

Armata - sunt  acei tineri, care reprezintă viitorul țării noastre. În calitate de lider al partidului consider important să fie creată o adevarată armată profesională, care va executa cele necesare pentru apărarea țării și va fi puternică din toate punctele de vedere.

Acea mizerie în care se află astăzi armata moldovenească, trezește sentimente de profundă dezamăgire. Pentru această stare a armatei noastre consider necesar să fie tras la raspundere ministrul apărării A. Șalaru, pâna ce persoana dată nu a vândut totul și nu a transformat cazarmele în ferme  de porci.

Consider că a venit timpul  ca d-ul Șalaru trebuie să fie supus răspunderii penale pentru acțiunele sale. În caz contrar politica sa antistatală va duce la cheltuieli nejustificate a bugetului și la «lichidarea» a unei întregi generații pline de voință, apte de a-și apăra propria țară. Sub conducerea ministrului A. Şalaru Moldova nu este în stare să-și apere neutralitatea sa. Iar din întâlnirile private cu reprezentanții NATO și specialiștii militari din Occident reese faptul că nici nu există astfel de scopuri.

În toate timpurile erau apreciate bărbăția si patriotismul. În lumea contemporană orice conflict din interiorul țării și cel de peste hotare se regulează doar de către profesioniști, care își fac serviciul în baza de contract. Printre specialiștii militari de înaltă calificare se enumeră mulți moldoveni. De ce în țara noastră nu ar fi creat un detașament militar similar cu Legiunea Străină franceză?

În program electoral al Partidului Regiunilor din Moldova vor fi incluse puncte cu privire la situația în armata moldovenească și de întreținerea ei.

Consider că forțele armate ale Republicii Moldova trebuie să fie reformate pe baze diverse (recrutare conform contractelor). Aceasta va crea posibilitatea de a primi resurse adăugătoare pentru dezvoltarea în direcția dată. Potrivit statisticii, în toate forțele armate ale Moldovei (forțele de carabinieri) își fac serviciul circă 6500 de oameni, iar numarul de rezerviști este mai mult de 100000 de oameni.

Militarii sunt o categorie socială care necesită atenția deosebită. De ce nu ar fi creat un departament din cadrul guvernului, care se va ocupa  de problemele militarilor și de mărirea bugetului de stat.

După finisarea serviciului militar unii din ei au șanse să devină bodyguarzi profesioniști cât la nivel național atât și international. În cazul când țara va avea nevoie de ajutorul și susținerea lor ei vor fi chemati pentru indeplinirea datoriei constituționale. Pentru o reformă de așa tip vor fi necesare aproximativ 10-15 ani. În rezultatul reformei propuse numarul forțelor armate va scădea considerabil dar va crește calitatea acestora.

Ce ne împiedică să trecem la o armată voluntară cu încheierea contractelor? Este un fapt cunoscut că politica influențează direct la situația în armată. Această situație nu este o simplă reflecție a perioadei de criză în care astăzi se află armata moldovenească.

Cine își face serviciul militar în prezenta armata moldovenească? În general sunt băieții din sate, care nu au putut găsi mijloace financiare pentru a "scăpa". Cu ce ei se confruntă întorcându-se de la serviciul militar in casa părintească? Cu somajul, alcoolismul și în cel mai bun caz pleacă în calitate de migranți lucrători în alte țări. O mare parte din ei este nevoită să se ocupe cu banditism.

Eu sunt profund convins, că crearea legiunii moldovenești va ridica prestigiul armatei noastre. O astfel de structură va implica o parte din populație, care se străduie să câștige bani pentru a avea un trai decent.

Ca rezultat trebuie să înțelegem un lucru principal - pentru noi este necesar să construim o strategie rațională de dezvoltare a statului și a societății și să nu divizăm aceste noțiuni, iar armata este o parte importantă  a societății noastre.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova 

Alexandr Kalinin 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211751
 
top