RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin: Migranții fără pensii
imprimare
Alexandr Kalinin: Migranții fără pensii
30.06.2016      

Conform numeroaselor studii în străinătate sunt aproape un milion de cetățeni ai Republicii Moldova, care reprezintă aproape jumătate din populația activă a țării. În general, peste hotare plec tinerii. 33 la sută dintre migranții moldoveni sunt în vârstă de 25-34 de ani, cei care sunt de la 55 până la 65 de ani - 4 la sută. Printre migranții moldoveni nu există nici o persoană în vârstă de peste 65 de ani.

Există statistica, potrivit căreia numai în Federația Rusă sunt 630.000 de moldoveni. Populația aptă de muncă constituie aproximativ 500 de mii de oameni. Cu toate că potrivit datelor oficiale cantitatea lor este mai mică.

Majoritatea celor care vin să muncească sunt tineri în vârstă de 20-35 de ani, aproximativ jumatate din ei au familii. Fiecare a patra familie vine în Rusia cu copii. Mai mult de jumătate din lucrătorii migranți sunt femei cu soarta grea: văduve, femei divorțate, mame singure. Ei au sosit în Rusia și, în mod evident, nu vrea să se întoarcă - vizitele ei acasă sunt foarte rare.

Subiectul pe care am ridicat și care a fost menționat de mai multe ori este un migrant care a împlinit vârsta de pensionare, care s-a întors acasă în Moldova, și deseori rămâne fără măcar pensia minimă. Astfel de probleme au cei, care au atins vârsta de pensionare, au lucrat în străinătate, și nu au vechimea de muncă stabilită de legislație în vigoare. Pentru primirea pensiei cetățenii ar trebui să participe cel puțin 15 ani în formarea fondului de pensii al RM, vechime necesară pentru a avea dreptul la o pensie este de 31 de ani, dar crește în fiecare an, timp de șase luni, până când ajunge la 35 de ani - pentru bărbați. Pentru femei, vechime este de 30 de ani. Pentru pensia parțială, atât  bărbați  cât și femei, ar trebui să aibă vechime de muncă nu mai puțin de 15 ani. Așadar, mulți migranți nu primesc pensii, dar numai îndemnizații sociale mizerabile în mărime de 90 de lei.

Migranții care au părăsit țara aproximativ 10-15 de ani în urmă încep să se întoarcă acasă în valuri, în dependență de vârstâ si când  au plecat din țară. Primul val de migranți deja s-a întors în Moldova. Migranții, care au lucrat mulți ani în străinătate, au visuri de a se întoarce acasă la familii, cărora îi timitea bani câștigați pe parcursul timpului de muncă, oferindu-i mijloacele financiare pentru supraviețuire. Când vârsta de pensionare se apropie, mulți din migranți se întorc în Moldova, având speranța de a primi cel puțin o pensie minimă.

Toți cunosc faptul că lucrătorii migranți lucrează în două sau trei locuri, sunt implicate in profesiile nepopulare, în timp ce desfășoară munca cea mai grea, angajați neoficial, fără achitarea taxelor și plăților sociale, trimitând banii acasă. Migranții vor la bătrânețe să se odihnească lângă copii și nepoți. Dar ce îi așteaptă pe ei aici? Ajungând vârsta de pensionare ei rămân fără pensii.

În opinia mea, statul  trebuie să se gândească la migranții, deoarece datorită transferurilor bănești de la ei în mare parte se completează bugetul țării. Din aceste transferuri, copiii și rudele lor plătesc impozitele și taxele.

În Republica Moldova problema asigurării pensiilor migranților se discută o lungă perioadă de timp, dar nu există nici o acțiune decisivă din partea guvernului. Statul ar trebui să aibă grijă de viitorul migranților, și nu să se ocupe cu numărarea remitențelor. Migranți nu evita plăți suplimentare, dar sunt în așteptarea rezolvării acestei probleme. Această întrebare se discută în fiecare an, dar măsuri eficiente nu sunt vizibile.

Și ce avem în final? Migranții, care a lucrat toată viața lor peste hotare, dar care ajungând vârsta de pensionare rămân fără pensii. Numai persoanele competente, care de mulți ani de zile se ocupă cu problemele migranților și le cunosc foarte bine, sunt capabili  de a schimba situația. Partidul Regiunilor din Moldova și-a exprimat mult timp poziția sa cu privire la această chestiune și va continua să protejeze interesele lucrătorilor migranți.

 

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova 

Alexandr Kalinin

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211783
 
top