RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin: Economia Moldovei – oare mai exiști?
imprimare
Alexandr Kalinin: Economia Moldovei – oare mai exiști?
22.07.2016      

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Declarația de independență a fost semnată la 27 august 1991.

La etapa de început după obținerea independenței populația țării încă mai supraviețuia datorită rezervelor care au rămas din timpurile Uniunii Sovietice. Dar în anul 1998 a dispărut speranța că economia Republicii Moldovei are șanse de a supraviețui. Pentru oamenii din Republica Moldova au fost într-adevăr vremuri grele, dar la momentul actual situația economică este atât de dură încât este foarte greu să facem oarecare prognoze.

Să analizăm situația mai detaliat. În toți acești 25 de ani în economia țării nu a fost observat nimic bun. În primii ani de independență oamenii au fost jefuiți, când depozitele lor la bănci în ruble sovietice au fost depreciate (1000 de ruble au fost echivalate cu 1 leu).

Al doilea val al crizei care a distrus toate speranțele pentru restabilirea economiei Moldovei a fost în anul 1998. Pe 17 august 1998 a început criza economică din Rusia, care a afectat în mod direct economia Moldovei. Acest lucru a dus la deprecierea monedei naționale și sărăcirea populației țării. Deprecierea a avut două consecințe negative: devalorizarea economiilor populației și creșterea semnificativă a prețurilor.

Apoi a început perioada de stabilitate relativă, dacă o astfel de expresie poate fi folosită în ceea ce ține de economia țării noastre. Și iată, din nou, a început perioada de instabilitate, care are loc pe parcursul ultimilor 7 ani.

Cauzele principale a acestei situații sunt următoare: predominanrea intereselor personale, lipsa de personal calificat, nerespectarea legilor, lipsa unei politici economice pe termen lung, evaziunea fiscală, privatizarea și sistem bancar instabil.

Cu toate acestea, toți acești factori au fost doar primii pași pentru venirea așa-numite "forțelor pro-europene". Ei au continuat activitatea predecesorilor săi din anii '90: cu ajutorul privatizărilor noi ei au continuat să jefuiască țara, ajungând în cele din urmă să fure miliardul fără de nici o teamă. Declarănd aspirațiile sale pro-europene, actualul guvern a rupt relațiile economice cu Rusia, ceea ce a făcut poporul nostru mai sărac. Exportul mărfurilor moldovenești în Rusia a scăzut în total. Ca rezultat, în loc să creeze locuri de muncă noi, a apărut un număr mare de șomeri, care au nimerit în rîndurile lucrătorilor migranți.

Și iată că, în loc de dezvoltare economică promisă, autoritățile actuale au pus pe seama cetățenilor obligația de a acoperi gaura financiară care a apărut ca rezultat al "furtului secolului". Reeșind din cele spuse, din păcate, deocamdată nu există nici o perspectivă pentru economia Moldovei. Se pare că autoritățile actuale folosesc fraza din timpurile lui Ludovic al XV-lea: "După noi, potopul".

La urma urmei, pe parcursul întregii perioade de independență la putere se aflau doar  oamenii, scopul cărora  a fost realizarea propriilor interese și în nici într-un caz prosperitatea Republicii Moldova. Elita politică tot timpul se gândea doar cum să-și umple buzunarele, fără să se gândească la bunăstarea oamenilor abuzând încrederea și răbdarea. Toate “străduințele” elitei noaste politice au dus la prăbușirea economiei. Lor nu le pasă ce să fie cu țara și economia în viitor.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova 

Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211791
 
top