RSS
Prima » Opinii » Plată pentru amnistie
imprimare
Plată pentru amnistie
27.07.2016      

La 21 iulie 2016 a fost adoptată legea privind amnistie. Această lege prevede eliberarea anticipată din penitenciarile republicii circa 1700 de deținuți în legătură cu aniversarea a XXV-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Această lege prevede eliberarea a femeilor gravide, care au copii la întreținere, sau a rudelor înapţi  pentru  muncă, precum și persoanele condamnate pentru  infracțiuni ușoare și mai puțin grave.

Plata pentru realizarea acestei legi din nou va fi pusă pe seama cetățenilor țării. Și această plată nu va fi doar în bani.

În primul rând, din bugetul Republicii Moldova vor fi alocate mai mult de 5 milioane de lei pentru îndemnizații necesare pentru eliberarea anticipată a deținuților.

În al doilea rând, sunt eliberați 1700 de infractori, care nu au purtat până la sfârșit pedeаpsa pentru infracțiunea săvârșită, ca ei să continue să jefuiască, să înșele și să trăiască din contul cetățenilor care muncesc cinstit. Cu toate acestea, li se oferă și o sumă inițială de bani.

Dar în majoritatea cazurilor este indubitabil faptul că banii alocați pur și simplu vor fi cheltuiți în baruri.

Aici apare întrebarea: de ce guvernul nostru a devenit atât de plin de compasiuni și a decis să-i elibereze pe criminali? Și totul este foarte simplu - autoritățile nu au bani pentru întreținerea lor. Pentru guvernarea noastră actuală este mult mai ușor să elibereze criminalii din penitenciarele republicii, decât să-i hrănească din finansele statului care sunt insuficiente.

Guvernanții noștri consideră că moldovenii nu mai au probleme pe seama lor și adaugă încă una.

Potrivit datelor statisticii, aproximativ 60 la suta din cei care au ieșit din penitenciare, peste scurt timp revin din nou după gratii. Deci sunt recidiviști.

Nu există nici o garanție că persoane care cad sub amnistie, vor face careva concluzii, și nu există nici o garanție că această amnistie nu va afecta creșterea numărului de jafuri, furturi și tâlharii.

După părerea mea amnistia  nu va duce  la rezultatul așteptat, care are scop resocializarea infractorilor, dar va avea efectul invers, provocând creșterea semnificativă a criminalității, și ca rezultat reacția negativă în societate.

Așadar, acțiunile guvernării actuale încă o dată arată incompetența ei extraordinară ceea ce nu doar a dus la sărăcirea populației, dar și pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Câtă răbdare mai are poporul Republicii Moldova?

Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211746
 
top