RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin: Sărbătoarea care nu există
imprimare
Alexandr Kalinin: Sărbătoarea care nu există
03.08.2016      

La 29 iulie în Republica Moldova s-a sărbătorit Ziua Constituției. Constituția a fost adoptată în 1994. Nu voi povesti și nu voi explica câte părți și capitole ea include în sine, deoarece tema discuției nu este dedicată acestui subiect. Constituția este legea fundamentală a statului, care determină funcțiile și activitățile sale. În procesul elaborării Constituției Republicii Moldova, savanții juriști se foloseau  textele  constituției românești și celei franceze.

Așadar la 29 iulie am sărbătorit aniversarea a 22 de ani de la data adoptării Constituției noastre. Cu toate acestea, spre regret, prevederile Constituției adeseori nu se respectă ce influențează negativ asupra acestei date memorabile.

De exemplu, primele persoane ale țării în mod regular încalcă articolul 13 cu privire la  limba oficială a statului. Mai ales, ministrul apărării Anatol Șalaru încalcă articolul dedicat neutralității țării. Unioniștii, care stau la putere nici măcar nu ascund faptul că ei vor lichidarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Lista persoanelor care permanent încalcă Constituția este foarte largă.

Și aici apare întrebarea:  despre care legea supremă a statului, putem vorbi dacă Curtea Constituțională a Republicii Moldova poate revizui legea principală a țării cu ușurință. Noi toți cunoaștem faptul că judecătorii Curții Constituționale sunt cetățeni ai altui stat, care sunt obraznici de a face modificări în Constituția noastră, ceea ce încalcă în mod grosolan legislația în vigoare. Nu va fi pentru mine o surpriză dacă într-o zi Curtea Constituțională va lua hotărâre cu privire la anularea independenței Republicii Moldova.

Despre ce suveranitate putem vorbi? Nici unul dintre cei de la putere nu se rușinează să încalce Constituția și legile Republicii Moldova.

Deci, despre care sărbătorire a Zilei Constituției, putem vorbi? Acelei Constituției, textul căreia există, dar spritul deja s-a pierdut. Este faptul neplăcut că multe idei cuprinse în Constituția deocamdată n-au obținut șanse să se realizeze.

Timp de 22 de ani prevederile Constituției nu sunt respectate.

Astfel, în conformitate cu articolul 35 din Constituția învăţămîntul de stat este gratuit. Și cum la noi se realizează această prevedere?

Sau, de exemplu, în conformitate cu articolul 47 statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Mă întreb, cum toți acești ani statul împlementa spiritul acestui articol? Acest lucru este evident mai ales în ceea ce privește nivelul de trai în țara noastră. «Realizarea» acestui articol de guvernanții noștri a impus  sute de mii de oameni să părăsească Moldova.

Iată așa e la noi Ziua Constituției, care concomitent există și nu există.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova 

 Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211800
 
top