RSS
Prima » Opinii » Femei în politică
imprimare
Femei în politică
08.08.2016      

Femeile reprezintă 52% din populația Moldovei. 60% din populație cu studii superioare - sunt femei. Cu toate acestea, numărul femeilor la putere în țara noastră, dimpotrivă, scade, și această poate fi observat în Parlamentul Republicii Moldova. Așadar, în Parlament din 101 de deputați doar 21 sunt femei.

Unii pot încerca să explice această situație prin faptul că alegătorii moldoveni încă  nu sunt hotărîți  să voteze pentru femei. Dar, sondajele arată că situația e inversă. Putem face  o paralelă cu femeile primari. Deseori, femeile primari se folosesc de încredere înaltă din partea alegătorilor și în multe cazuri sunt realese. Dar, în scopul de a dovedi că o femeie poate sta la conducere, ar trebui să depună mai multe eforturi decât bărbați.

Moldova ocupă locul 83 în lista mondială de reprezentare a femeilor în parlamente naționale, adică, situația corespunde nivelului mediu mondial.

Participarea nesemnificativă a femeilor în politica țării, deseori este legată cu faptul că femeia moldovenească se confruntă cu o alegere: pe de o parte - o carieră, profesie, dar pe de altă parte - familie, copii. Cu toate acestea, numărul de femei care doresc să contribuie la viața politică în societatea modernă este în creștere în fiecare zi.

Femeile moderne participă activ în viața social-politică a țării noastre. Atât la nivel local cât și cel central, femeile în fiecare zi, practic dovedesc că își desfășoară cu succes activitatea în rezolvarea sarcinilor și problemelor societății. În scopul atingerii rezultatului cel mai perfect pentru societate femeile ar trebui să depună mai multe eforturi prin participarea mod activ în viața politică a țării și nu ar trebui să se confrunte cu bariere,  în special cu discriminarea sexuală. În acest domeniu, este foarte important ca șansele să fie egale atât pentru bărbați cât și pentru femei. Când o femeie are aceleași șanse ca și bărbații, societatea în ansamblu câștigă. La urma urmei, indiferent de sexul unei persoane, principale sunt deprinderile și abilitățile ei. În cazul în care o femeie este specialist într-un anumit domeniu, atunci statul ar trebui să-i dea prioritate.

 Se pare că pentru participarea femeilor în politică sunt create toate condiții, însă există numeroase obstacole în realizarea principiului participării egale a femeilor și a bărbaților în politică. Acestea sunt stereotipuri ce țin de rolurile bărbaților și femeilor în viață, barierele tehnice, accesul limitat la educație etc. Femeile ar trebui să utilizeze pe deplin șanse și să se realizeze în viața politică. Femeile trebuie să înțeleagă că ele vor avea succese doar obținând anumite cunoștințe, mereu autoperfecționând și fiind capabile să elaboreze ideile noi.

Pentru femei ar trebui să fie deschis drumul spre viața politică fără discriminare și stereotipuri.

Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211757
 
top