RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin. Conflictul transnistrean: Este posibil consens?
imprimare
Alexandr Kalinin. Conflictul transnistrean: Este posibil consens?
02.09.2016      

Timp de un sfert de secol conflictul transnistrean în Republica Moldova rămâne nerezolvat. În ciuda încercărilor repetate, părțile conflictului, chiar și cu ajutorul diferitor organizații internaționale și statelor nu au putut soluționa definitiv aceasta problema.

Pentru a înțelege esența conflictului, este necesar să analizăm cum totul a început.

Confruntarea dintre cele două maluri ale Nistrului s-a început concomitent cu introducerea limbii moldovenești ca unică limbă de stat pe teritoriul RSSM. Confruntarea a escaladat într-un conflict social, care mai târziu s-a transformat în cel social-politic. Din partea autorităților transnistrene inițial nu a fost ridicată problema ieșirii acestei regiuni din componența Moldovei. Lideri politici ai RNM declarau doar ideile autonomiei. Deși conducerea RSS Moldovenești, și apoi a Republicii Moldova, care a devenit independentă, nici nu vroia să audă nimic despre aceasta.

Situația s-a agravat după obținerea independenței Republicii Moldova și în cele din urmă s-a transformat într-o confruntare militară. În anul 1992, acest lucru a dus la multe victime din ambele părți. La sfârșitul lunii iulie anului 1992 s-a terminat faza militară a conflictului. Ostilitățile au fost terminate datorită impactului direct al Rusiei.

În conformitate cu acordul de încetare a focului au fost constituite forțele de menținere a păcii cu participarea celor 3 părți: 1 batalion din partea Federației Ruse, și câte unu din partea Republicii Moldova și a Transnistriei. Armata a 14-a, situată pe teritoriul Transnistriei, a continuat să-și protejeze arme și muniții, deoarece nu le-a putut lăsa fără control. In anul 1995, Armata a 14-a a fost desființată, dar trupele rusești au continuat să păzească depozitele lor.

Astăzi, în Transnistria soldații ruși continuă să îndeplinească misiunea de menținere a păcii, în același timp continuând protejarea  depozitelor cu arme și muniții , care nu pot fi transportate pe teritoriul Rusiei.

În anul 1999, la Summit-ul OSCE de la Istanbul, a fost luată decizie cu privire la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei. O parte din arme forțele rusești au început să distrugă, însă poziția autorităților transnistrene, precum și cea a autorităților ucrainene, a împiedicat retragerea armelor și muniții. In plus, o mare cantitate de muniții au fost netransportabile (aproximativ 40 mii de tone).

Reeșind din aceasta Federația Rusă continuă să protejeze aceste arme. Autoritățile moldovenești pe parcursul mai multor ani fac demersuri pentru retragerea trupelor rusești. Cu toate acestea, acest lucru nu poate fi realizat  din mai multe motive:

1) retragerea armelor nu este posibilă din cauza netransportabilității lor, precum și necesitatea de a le proteja;

2) formatul forțelor de menținere a păcii cu participarea celor 3 părți pînă la data de azi nu a fost revizuit. Trupele rusești, împreună cu militarii din Moldova și Transnistria, continuă să efectueze operațiunea de menținere a păcii.

Reprezentanții elitei politice din Moldova își declarau poziția prin care cer schimbarea formatului forțelor de menținere a păcii, invocînd faptul că pacificatorii ruși urmează să fie înlocuiți cu unele forțe internaționale. Dar pentru realizarea acestui lucru, este strict necesar consimțământul tuturor părților implicate în rezolvarea conflictului. În timp cînd nu există nici un consens între părțile conflictului, nu putem vorbi despre retragere a pacificatorilor ruși.

În soluționărea conflictului transnistrean, care de fapt este «înghețat», deocamdată nu există nici un progres. În plus, se pare că așa numită guverare "pro-europeană", de-a lungul mai multor ani evită măcar să încerce să soluționeze conflictul. Aici apare întrebarea: oare guvernarea noastră actuală dorește soluționarea conflictului transnistrean? La urma urmei, ei se simt foarte bine, colaborând cu unii reprezentanți ai autorităților transnistene, câștigând sume enorme de bani în calitate de intermediari în vânzarea unor resurse de energie. Și în timp ce ei își umple buzunarele lor, oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului rămân divizați.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova

Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211763
 
top