RSS
Prima » Opinii » Încercări noi de a suplini bugetul de stat din contul cetățenilor
imprimare
Încercări noi de a suplini bugetul de stat din contul cetățenilor
07.09.2016      

Nu prima dată noi auzim despre situația privind transportarea coletelor, care se transmit în străinătate și din străinătate. Mulți cetățeni ai țării noastre, care au plecat peste hotare, așadar încearcă să nu piardă firul care le leagă de baștină, să fie mai aproape de părinți și copii, pentru că nu de fiecare dată le pot ajuta prin trimiterea anumitor sume de bani. Aceste colete sunt foarte importante în timpul sărbătorilor, când rudele, care se află în diferite țări, primesc dulciuri și tot felul de cadouri sau produse, care sunt într-o țară și nu sunt în cealaltă.

Cu toate acestea, autoritățile actuale și Serviciul Vamal au început să lucreze pentru a strange cît mai mulți bani din acest domeniu prin întroducerea taxelor vamale. Reprezentanții diasporei moldovenești au criticat aspru această decizie a guvernului, care afectează în mod negativ cetățenii Republicii Moldova. Se pare că guvernul nostru, care nici nu are grijă de tineretul țării, de o mulțime de lucruri, de oportunitățile pe care le-ar putea avea oameni într-o țară civilizată, și din această cauză oamenii pleacă din țara noastră săracă. Actualmente, lucrătorii migranți de fapt întrețin statul - nimeni nu investește în Moldova mai mult ca diaspora moldovenească. Prin urmare, oamenii cer guvernarea să nu mai pună mîna pe coletele lor.

Nu o dată noi am abordat problema insuficienței finanțelor în bugetul de stat. La momentul actual, deficitul bugetului depășește suma de 4 miliarde de lei. Autoritățile se străduiesc să-l umple prin toate metodele vizibile și invizibile: majorînd costul unității convenționale, astfel majorînd și mărimea amenzilor pînă la sume incredibile; introducînd legea care interzice fumatul în locurile publice, cu toate acestea ei nici nu au făcut locuri speciale pentru fumători; introducînd un impozit pe avere (impozit pe case cu suprafață mare), care de fapt nu va fi o lovitură pentru funcționarii, ci doar pentru migranții, care lucrează în străinătate și construiesc casele aici, în Moldova. Cu toate acestea, guvernanții noștri nu se gândesc  la modul, prin care să umple bugetul de stat, dar numai la modul prin care să-și umple buzunarele.

La urma urmei, mulți oameni își dau seama că după adoptarea acestor schimbări în legislație ei vor  fi nevoiți să plătească cît mai mulți bani vameșilor. Așadar, crește nivelul corupției. Dar guvernarea actuală tinde doar spre suplinirea bugetului și nu-i pasă de nimic, inclusiv de problemele oamenilor.

Și acum a venit momentul în care autoritățile noastre au ajuns și la situația cu transportarea coletelor. Noi înțelegem că bugetul de stat trebuie să fie suplinit, dar nu prin aceste metode.

 Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211761
 
top