RSS
Prima » Opinii » Consecințele indiferenței față de soarta țării
imprimare
Consecințele indiferenței față de soarta țării
29.09.2016      

La momentul actual, în principalele liste electorale pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova la 30 octombrie, s-au înregistrat doar 3570 de cetățeni moldoveni aflați în străinătate. Potrivit CEC, cel mai mare număr al persoanelor  s-au înregistrat în România - 599, Italia - 422, SUA - 364, Franța - 348, Marea Britanie - 340 și în Rusia - 122. În 21 de țări s-au înregistrat prealabil doar câte o persoană, inclusiv în Tanzania, Chile, Coreea de Sud, Indonezia și Thailanda etc.

Astfel, la alegerile prezidențiale vor fi deschise circă 100 de secții de votare în străinătate.

În Italia vor fi deschise 25 de secţii de votare, în România – 11 secţii, în Rusia – 8 secţii, în SUA – 7 secţii, în Franţa – 6 secţii, în Portugalia şi Spania – câte 4 secţii, în Canada şi Turcia – câte 3 secţii, în Marea Britanie, Israel, Grecia, Ucraina şi Germania – câte 2 secţii de votare. În alte 19 ţări unde există reprezentanţe diplomatice ale Moldovei va fi deschisă câte o secţie de votare. 

Potrivit statisticilor din țară au plecat aproximativ un milion de cetățeni, dar s-au înregistrat pentru alegeri prezidențiale doar 3570 de oameni. Cetățenii Republicii Moldova, unde sunteți? Voi permiteți altor persoane să decidă soarta țării și apoi vă plângeți de viață dură în țară și de elita politică care vine la guvernare. După părerea voastră toți sunt de vină numai nu voi. Oare este un lucru greu să deschideți o pagină web și să aflați informația despre înregistrarea pentru alegeri, când alegerile vor avea loc, și ce trebuie să faceți? Dar atunci când în țara unde vă aflați sunt deschise doar câteva secții de votare, sunteți nemulțumiți. La urma urmei, numărul secțiilor de votare este legat direct cu numărul cetățenilor înregistrați.

Conform datelor statisticii, în Federația Rusă se află mai mult de 600 de mii de cetățeni ai țării noastre, iar s-au înregistrat pentru alegeri doar 122 de persoane.

Într-un interviu de la 12 septembrie 2016, la postul de radio "Govorit Moskva", Alexandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din Moldova, a declarat poziția sa cu privire la  prezența la vot a cetățenilor moldoveni: «90% din alegători la ultimele alegeri au stat acasă. Ei nu-și dau seama că stând acasă ei nu vor schimba  situația în țară. Acest lucru poate fi calificat drept lipsa de acțiune și acest lucru duce la faptul că statul nostru în viitorul apropiat poate dispărea de pe harta lumii, la fel și moldovenii ca o națiune. Dacă nu vom demonstra poziția civică activă la aceste alegeri nu trebuie să așteptăm apariția secțiilor suplimentare de votare în Federația Rusă.Trebuie să mergeți  și să votați pentru acel vector de dezvoltare, pe care îl considerați mai corect».

Acum, confruntându-mă cu ultimele date statistice, sunt convinsă că Alexandr avea dreptate spunând că oamenii noștri au dormit pe canapele pe când Moldova a rămas fără viitor.

Partidul Regiunilor din Moldova în mod constant informează prin intermediul rețelelor sociale, aplicației mobile «Jobmigrant», despre tot ce este legat de alegeri, cum și unde vă puteți  înregistra pentru a vota viitorul țării.

Cetățenii moldoveni, treziți-vă! Învățați ceva din greșelile voastre și nu le mai repetați! 600 de mii de moldoveni care se află în Federația Rusă, unde sunteți? 122 de oameni sunt toți care au grijă de soarta Moldovei? Cetățenilor, nu rămâneți indiferenți față de viitorul țării noastre!

Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1212770
 
top