RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin: ministrul apărării ar trebui să demisioneze
imprimare
Alexandr Kalinin: ministrul apărării ar trebui să demisioneze
22.11.2016      

Ministrul armatei naționale A. Șalaru ar trebui să demisioneze din motivul că armata sub conducerea lui a ajuns în stare gravă și are nevoie de reforme urgente. De nenumărate ori vorbeam despre faptul că armata moldovenească trebuie să fie reformată. Iar aceste reforme nu vor începe până când armata se află sub conducerea unui dintre cei mai necompetenți miniștri - A. Șalaru.

Toată lumea știe situația cu reparația trenurilor moldovenești în România cu zeci de milioane de euro, atunci când Șalaru a fost ministru al transporturilor. Până în prezent, nici unul din aceste trenuri nu circulă pe căile ferate ale țării. De asemenea, doar recent a avut loc scandalul cu vânzarea a 3 sisteme de rachete anti-aeriene S-125M1 NEVA. Ele au fost vândute cu prețul de 660 de mii de dolari. Dar mai mulți experți consider că valoarea reală este cu mult mai mare.

Persoana respectivă de asemenea este și unionist, în acest timp controlând armata, care apără granițele, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Foarte interesant este modul prin care acesta va apăra statalitatea Republicii Moldova, concomitent visând să adere țara noastră la un alt stat. Văzând în ce armata noastră s-a transformat astăzi, un om care poartă răspunderea pentru aceasta, dacă el are măcar un pic de demnitate, ar trebui să demisioneze din funcția, conșientizând că zi de zi el prin acțiunile sale se agravează situația cu armata națională.

În lumea contemporană orice conflict din interiorul țării și cel de peste hotare se regulează doar de către profesioniști, care își fac serviciul în baza de contract.

În calitate de lider al Partidului regiunilor din Moldova consider important să fie creată o adevarată armată profesională, care va executa cele necesare pentru apărarea țării și va fi puternică din toate punctele de vedere. Acea mizerie în care se află astăzi armata moldovenească, trezește sentimente de profundă dezamăgire.

Actualul ministrul apărării a distrus armata din interior, lăsându-i acestei instituții un rol băieților în uniformă, care doar să participe  la parade.

În program electoral al Partidului Regiunilor din Moldova vor fi incluse puncte cu privire la situația în armata moldovenească și de întreținerea ei.

Consider că forțele armate ale Republicii Moldova trebuie să fie reformate pe baze diverse (recrutare conform contractelor). Aceasta va crea posibilitatea de a primi resurse adăugătoare pentru dezvoltarea în direcția dată.

O variantă de rezolvare a situației actuale poate fi ca armata moldovenească își va îndeplini funcțiile și în cadrul Departamentului situațiilor excepționale care poate fi reorganizat în Ministerul. În acest caz armata îl va ajuta pe DIS în situații de urgență în țară (inundații, incendii etc.).

Militarii sunt o categorie socială care necesită atenția deosebită. De ce nu ar fi creat un departament din cadrul guvernului, care se va ocupa  de problemele militarilor și de mărirea bugetului de stat. După finisarea serviciului militar unii din ei au șanse să devină bodyguarzi profesioniști cât la nivel național atât și international. În cazul când țara va avea nevoie de ajutorul și susținerea lor ei vor fi chemati pentru indeplinirea datoriei constituționale. Pentru o reformă de așa tip vor fi necesare aproximativ 10-15 ani. În rezultatul reformei propuse numarul forțelor armate va scădea considerabil dar va crește calitatea acestora.

Este cunoscut faptul că politica influențează direct asupra situației din armată.

La urma urmei reforma armatei oricum va avea loc, deoarece în bugetul actual nu sunt suficienți bani pentru întreținerea ei.

Ca rezultat trebuie să înțelegem un lucru principal - pentru noi este necesar să construim o strategie rațională de dezvoltare a statului și a societății și să nu divizăm aceste noțiuni, iar armata este o parte importantă  a societății noastre.

Reeșind din cele spuse mai sus considerăm că A. Șalaru ar trebui să demisioneze, pentru că nimic bun nu va avea loc sub conducerea acestui ministru neprofesionist.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova

 

Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1212328
 
top