RSS
Prima » Opinii » Recomandări pentru moldoveni plecați la muncă în străinătate care și-au lăsat copiii acasă
imprimare
Recomandări pentru moldoveni plecați la muncă în străinătate care și-au lăsat copiii acasă
19.01.2017      

Am dori să dăm câteva sfaturi părinților migranți care și-au lăsat copiii acasă în grija rudelor. Una dintre cele mai acute probleme ale societății moldovenești de azi sunt copiii lăsați de părinți, care au plecat peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. Prin aceste sfaturi dorim să ajutăm părinții care se găsesc în această situație și să-i recomandăm, în ce direcție ei ar trebui să lucreze.

Să începem cu legislația în vigoare. Lăsându-și copilul în grija rudelor, părinții ar trebui să conștientizeze faptul că ar fi mai bine să desemneze oficial o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului în lipsa lor, iar confirmarea acesteia se face de către instanța de tutelă. Procedura de tutelă sau curatelă nu necesită multe eforturi. Totul începe cu depunerea cererii la organele responsabile ale autorităților publice locale. Procedura este gratuită și tutore sau curator în viitor sunt responsabili de copil. De exemplu, în cazul în care în timpul lipsei părinților copilul s-a înbolnăvit și are nevoie de ajutor medical.

În conformitate cu legislația, persoana la întreținerea căreia se află copilul, dar care nu este desemnată în calitate de tutore, suportă cheltuieli suplimentare. De asemenea, la locul de muncă, el ar fi nevoit să ia concediul din cont propriu. Dacă tutela sau curatela au fost instituite oficial, tutore sau curator au dreptul să se afle în spital cu copil până la restabilirea sănătății, și concediul medial este totalmente achitat din buget.

Nu trebuie uitat faptul că părinții sunt responsabili pentru copiii lor minori și pentru orice încălcare a legii ei poartă  răspundere în mod contravențional sau penal.

În plus, dacă părinții nu-și îndeplinesc obligațiile în relații cu copii, de exemplu, nu acordă atenție copilului și nu participă în educația lui, după mai multe plângeri cu privire la comportamentul copilului, părinții pot fi trași la răspundere în conformitate cu art. 63 din Codul Contravențional al RM. În continuare, acest lucru poate fi un motiv pentru decăderea din drepturile părintești.

De asemenea, este foarte important că părinții ar trebui să comunice cu copiii lor cel puțin o dată pe zi, pentru a preveni situații nedorite.

Părinții ar trebui să conștientizeze că plecarea lor pentru copii reprezintă o situație mai stresantă decât pentu ei înșiși. Copilul aflându-se în stadiul de formare a personalității, devine mai vulnerabil din punct de vedere psihologic. El nu înțelege  faptul că părinții pleacă în străinătate să-i asigure o viață mai bună. Deseori la copii se dezvoltă complexul de inferioritate, el se simte inutil și i se pare că nimeni ne are grijă de el. În multe cazuri, acest lucru provoacă devieri în dezvoltarea copilului ce influențează direct asupra vieții lui viitoare.

Credeți, banii nu sunt mai presus decât copilul.

Stimați muncitori migranți, nu uitați de copiii Voștri că ei totdeauna au nevoie de Voi! Sunați-i în fiecare zi, necătând la volumul de muncă sau alte probleme, interesați-vă cum și-au petrecut ziua, amintindu-le cât de mult îi iubiți și sunteți mereu gata să-i ajutați, indiferent de faptul cât de lungă este distanța dintre voi. Deoarece, părinții sunt cei mai apropiați oameni pentru copii.

Irina Smirnova

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211789
 
top