RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin. Сel care nu își cunoaşte trecutul nu are viitor
imprimare
Alexandr Kalinin. Сel care nu își cunoaşte trecutul nu are viitor
26.01.2017      

Pe parcursul perioadei de independență a Republicii Moldova putem urmări permanentă «scurgerea creierilor» din țară. Cu mare regret putem constata faptul că cei mai buni profesioniști pleacă din republica. Și pe fundalul pierderii intelectuale în special se menționează o reducere treptată a cunoștințelor cetățenilor noștri în domeniul istoriei țării și a istoriei universale.

Degradarea intelectuală începe la școală, și anume de la studierea istoriei statului vecin. În plus, manualul de istorie este scris într-un format care practic nu lasă aproape nici o șansă de a crește cetățeni conștienți și responsabili de țara lor. Așadar, în manualul "Istoria românilor", multe fapte sunt deformate în total, iar unele dintre ele au dispărut. De exemplu, relațiile istorice între Moldova cu Rusia, sunt prezentate într-un sens negativ pentru statul nostru. Cu toate acestea, autorii manualului nu recunosc nici un aspect pozitiv în aceste relații.

Așa-numiții istorici, exprimându-și opinia în manuale, au uitat de faptul că istoria este o știință care utilizează metodele de analiză comparativă a izvoarelor, datelor de evenimentelor, dar nu se bazează pe impunerea propriilor opinii sau jongleria cu fapte.

Dar ce vedem în manualul "Istoria românilor" care este predat în școlile noastre? Impunerea opiniei că românii sunt o națiune superioară față de celealte națiuni. În special, autorii care au scris manualul, au eliminat din istoria acestui pământ o mare parte din trecutul ei, au șters informații despre relațiile între strămoșii moldovenilor cu popoarele vecine, iar aceste popoare pe fiecare pagină a manualului sunt prezentate drept ocupanți, invadatori si asupritori. Dar această miroase a nazism. În manualul de istorie în toate necazurile sunt acuzate popoare vecine cu români.

Și aici putem înțelege dorința autorilor acestui manual să slujească intereselor altui stat.

Pe parcursul mai mult de 20 de ani crește activitatea adepților ideii unirii cu România care pledează pentru lichidarea Republicii  Moldova ca stat suveran și independent. Apare întrebarea - din ce motive ei doresc unire cu altă țară, ceea ce ar face cetățenii noștri drept cetăţeni de mâna a doua? Cum arată istoria aflării Basarabiei în componența României în perioada anilor 1918-1940 moldovenii nu se consideră egali cu românii. Până în prezent, majoritatea românilor consideră că ei i-au învățat pe moldoveni să citească, au ridicat nivelul lor de bunăstare, ajutându-i în orice fel.

Totuși politica trebuie să fie separată de învățământ. Astfel proces educațional în domeniul istoriei este pur și simplu inacceptabil, la fel și inacceptabilă este impunerea opiniilor politice. Prezentându-și "adevărul" pseudo-istoricii cultivează cetățenii pentru stat străin. Și aici aparte întrebarea: "Câți bani ei primesc pentru această și cu ce preț se vinde Patria?".

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova  

Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211782
 
top