RSS
Prima » Opinii » Alexandr Kalinin. Și totuși, mămăliga explodează, sau ce diferență este între români și moldoveni?
imprimare
Alexandr Kalinin. Și totuși, mămăliga explodează, sau ce diferență este între români și moldoveni?
03.02.2017      

Niciodată nu va fi unirea Republicii Moldova cu România. În ciuda faptului că geografic suntem vecini, avem comune istoria, limba și religia, cu toate acestea, atitudinea oamenilor față de acțiunile guvernanților este diferită.

De exemplu, recent în țara noastră a fost prezentat un proiect de lege cu privire la amnistie fiscală, ceea ce va permite multor funcționari publici să evite răspunderea pentru faptul că ei nu vor putea explica proveniența proprietății lor. Și în acest caz cetățenii noștri tac.

Mulți consideră că flacăra patriotismului poporului nostru s-a stins pentru că oamenii au fost dezamăgiți, dar protestele publice nu duc la rezultatul dorit.

Să analizăm demonstrațiile care au avut loc în Republica Moldova pe parcursul perioadei de independență. În cele mai multe cazuri, acestea au fost plătite adică ei protestau primind bani pentru acțiunile lor. Dar nu este vina lor. La urma urmei, toți cunoaștem ce nivel de sărăcie avem în țara noastră. Oamenii sunt disperați. Participând în proteste, deseori mulți din ei nu au nici o idee împotriva cui protestează și în numele cui acționează.

De asemenea, trebuie să menționăm cealaltă parte a manifestanților, care deseori este folosită în avantajul anumitor persoane: sunt copii (elevi, studenți) care părăsind lecții sub conducerea profesorilor ies la proteste, pentru care primesc bani și alcool.

Dar trebuie să recunoaștem faptul că în esența aceste proteste sunt foarte departe de manifestarea adevăratei nemulțumiri a cetățenilor față de acțiunile autorităților.

De ce moldovenii niciodată nu se vor uni cu români? Răspunsul este simplu - avem mentalităţi diferite. Cetățenii noștri nu au solidaritate. De exemplu, ultimele evenimente din țara vecină. În semn de protest față de actualul guvern au ieșit zeci de mii de cetățeni români. Dar atunci când cerențele lor au fost ignorate, ca urmare pe străzi au ieșit sute de mii. Și acest fapt mărturisește că cetățenii români, ieșind la proteste, merg până la capăt, astfel obținând rezultatul dorit, iar nu doar se prefac nemulțumiți ca cetățenii noștri.

Referitor la cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte românești, putem constata următoarele: pașaportul nu dă dovadă de spirit civic, trebuie să fie și dorință de a schimba ceva în țară.

Cu părere de rău recunoaștem faptul că pe acest fundal, societatea civilă din România este mai responsabilă și mai conștientă decât cea din Republica Moldova.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova 

Alexandr Kalinin

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211792
 
top