RSS
Prima » Opinii » Violența în familie
imprimare
Violența în familie
08.02.2017      

Dacă te bate, nu înseamnă că te iubește! Agresivitatea întotdeauna naște agresiune, și nu poate provoca relații bune. Cât de des auzim expresia: Femeia nebătută e ca şi casa nemăturată.

 Potrivit studiilor, fiecare a doua femeie din Moldova a fost supusă diferitor forme de violenţă, însă doar una din trei a anunţat despre cele întâmplate. 

Motivul acestui comportament este teama de stigmatizare socială, insecuritate economică, lipsa de încredere în sistem şi, de multe ori, lipsa de cunoştinţe despre legile.  Și aceste motive de fapt îi opresc pe femeile din Moldova să raporteze cazurile de violenţă autorităţilor competente.

Femeilor, îmi pare rău, că un astfel de comportament deseori devine norma în relațiile familiale. Trebuie să conștientizați că o persoană, care este mai puternică din punct de vedere fizic și fără un pic de regret aplică violența fizică, este o persoană complexată și frustrată. Aceasta este sursa agresiunii sale.

Dacă măcar o dată permiteți un act de violență în familie, el se poate transforma într-un comportament agresiv obișnuit. După cum arată practica, membrii de familie, care erau trași la răspunderea penală conform articolului «Violență în familie», continuau un astfel de comportament atâta timp cât unul dintre soți nu a fost pedepsit conform legislației, inclusiv și pedeapsa cu închisoare, sau pâna la divorț. Și în acest caz, divorțul este o soluție mai bună decât morgă, deoarece consecințe mortale ale violenței în familie nu sunt rare.

Femei care sunt mame trebuie să se gândească de creșterea unui copil sănătos pentru societate din toate punctele de vedere.

Actualmente, cu această problemă se luptă organizațiile de stat și cele obștești. Așadar, în anul 2009, în Codul Penal al Republicii Moldova a fost introdus art. 201/1 care se numește "Violența în familie" și prevede pedeapsa de la 3 până la 15 ani de închisoare. Această infracțiune este gravă și nu prevede împăcarea părților, ceea ce este foarte corect, în opinia mea.

De multe ori, agresorul conștientizând că el trebuie să răspundă în fața legii, începe cu lacrimi în ochi și declarații de dragoste să convingă victima violenței pe care a bătut-o fără milă, să își retragă plângerea. Dar femeile noastre sunt iertătoare și pline de compasiune, și deseori sunt dispuse să-l ierte pe agresor din cauza dragostei. Eu nu recunosc manifestarea dragostei prin acțiuni violente. Nu există dragoste dacă există violență.

Amintiți-vă de copiii voștri pentru că ei au nevoie de mame!

Irina Smirnova

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1211749
 
top