Prima » Opinii » Alexandr Kalinin: Dezbină și stăpânește
imprimare
Alexandr Kalinin: Dezbină și stăpânește
28.02.2017      

Expresia "Dezbină și stăpânește" provine din latină "divide et impera" și reprezintă o combinație de tactici politice la care recurg  guvernanții țărilor, care sunt compuse din mai multe părți. Aceste părți sunt mai ușor gestionate dacă sunt divizate. Dar nu trebuie să uităm că sursele istorice dovedesc faptul că o astfel de divizare neapărat duce la confruntări în societate.

În viața politică a Moldovei cei de la guvernare demult au conștientizat faptul că prin aplicarea acestui principiu ei își întăresc poziții în politică. Astfel, pe parcursul perioadei de independență a Republicii Moldova guvernanții împărțeau poporul în mai multe grupuri: în cei care sunt pentru statalitatea țării noastre și susținători ai unirii cu România, în susținătorii de stânga politică și de dreapta politică, grupuri în dependență funcție de limba de comunicare etc.

Actualmente societatea noastră se împarte în mod activ în așa-numite categorii de "pro-ruși" și "pro-români". Și astăzi, acest joc devine mai clar decât vreodată: societatea ideală pentru regimul politic care se află la putere. O parte din  populație tinde spre România, dar o altă parte tinde spre Rusia. Dar, oamenii nu trebui să uite proverbul: «Când doi se ceartă, al treilea câștigă».

Astfel, ne putem întreba, ce avem la momentul actual pe scena politică a țării? Pe de o parte - președintele "pro-rus", împuternicirile  căruia conform legislației în vigoare sunt limitate. Pe de altă parte – guvernarea actuală speculează că, dacă Europa va decide să revizuiască brusc viziunea ei asupra viitorului Moldovei, atunci forța decisivă în Republica Moldova va deveni așa-numită "mâna Moscovei", adică ceea ce europenii cu siguranță nu doresc deloc.

Spre regret, oamenii noștri sunt profund influențați de jocuri politice și nu își dau seama că ei vor fi uțor gestionați tot timp până când vor fi împărțiți fie după identitatea lingvistică, după interpretarea evenimentelor istorice, după vectorul de politică externă, etc. Poporul în continuare va fi jefuit, și cei de la guvernare vor continua să fure miliarde prin diverse scheme, pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele interne. Oamenii trebuie să se unească ca să devină mai puternici.

Gândiți-vă, soțul își iubește soția necătând la limba vorbită, naționalitatea, religia etc. 

Așadar și noi toți trebuie să înțeleagem că suntem o familie și avem unica dorința - să trăim în prosperitate și pace. Dar divizarea societății niciodată nu se termină pașnic.

Cei de la putere urmează să conștientizeze că conceptul politic nu poate fi mai presus decât viața omului.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova

Alexandr KalininPlasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1604585
 
top