Prima » Opinii » Alexandr Kalinin. Este necesară modificarea sistemului electoral din Republica Moldova?
imprimare
Alexandr Kalinin. Este necesară modificarea sistemului electoral din Republica Moldova?
15.06.2017      

Sistemele electorale ale multor țări arată că acestea nu sunt perfecte. Mulți politicieni deseori folosesc nuanțele acestor sisteme, în scopul de a obține rezultatele dorite.

Trebuie să ne uităm la situația în domeniul electoral cu care se confruntă Republica Moldova, și să răspundem la întrebarea: de ce nu toți cetățeni nu sunt de acord cu schimbarea sistemului electoral?

În lume există o largă varietate de sisteme electorale. Printre acestea, trebuie de menționat cele mai frecvent utilizate.

Incepem cu sistem majoritar (uninominal). Acest sistem electoral are mai multe variații, și fiecare țară utilizează cea mai convenabilă pentru ea. Sistemul majoritar, din punctul de vedere pur teoretic, nu este atât de rău. În cadrul acestui sistem, o țară este împărțită în atâtea circumscripții electorale câte mandate există în parlament. În fiecare circumscripție electoratul votează în favoarea unui candidat electoral, iar candidatul care acumulează cele mai multe voturi (majoritate relativă) obține mandatul în circumscripția respectivă. După alegerea candidatului, locuitorii unei anumite circumscripții se pot adresa direct la deputatul ales, și dacă ei sunt nemulțumiți de munca lui, el poate fi retras. Cu toate avantajele sistemul majoritar are și multe dezavantaje semnificative.

În primul rând, deputații aleși prin vot uninominal vor lucra în beneficiul regiunii unde au fost aleși, ca  locuitorii acestei regiuni să fie mulțumiți de activitatea lor. Și aceasta este interesul lor principal.

În al doilea rând, sistemul majoritar devine un obstacol pentru femei care vor să fie alese în parlament. De exemplu, în Belarus, din 116 deputați sunt numai 2 femei.

În al treilea rând, acest lucru duce la consolidarea considerabilă a celor mai mari partide, în special celor care fac parte din guvernarea și care au posibilitate de a utiliza resurse administrative. Partide mai mici, precum și cei care nu sunt bine-cunoscute, de fapt nu au șanse de a întra în componența organului legislativ. Micșorarea treptată a particiipării acestor partide în viața politică, face imposibil reprezentarea toatelor grupuri sociale în Parlament, și, ca rezultat, duce la deteriorarea procesului democratic.

În al patrulea rând, mai multe  șanse de a fi aleși au candidații cei mai bogați, deoarece au mai multe posibilități de a influența asupra alegătorilor (prin intermediul publicității), până la mituirea directă a alegătorilor.

Sistemul proporțional poate fi caracterizat de modul în care urmăresc să reflecte proporționalitatea matematică între distribuția voturilor și cea a mandatelor. Conform acestui sistem o țară alcătuiește o singură circumscripție electorală și numărul de mandate alese în această circumscripție ar fi egal cu numărul total de mandate în parlament. Actualmente acest sistem este utilizat în Republica Moldova.

Cel mai puternic argument în favoarea sistemului proporțional este faptul că în parlament sunt reprezentate toate cele mai importante forțe politice ale țării. Deputați aleși reprezintă diferite grupuri sociale ale populației (de exemplu, cei de dreaptă, de stângă, de centru, fermieri, grupuri etnice, etc.). Cu toate avantajele acest sistem are, de asemenea, și unele aspecte negative. Astfel, alegătorii deseori nu cunosc deputații aleși, deoarece votează pentru un anumit partid, și nici măcar nu cunosc despre candidații pe liste de partid. În plus, candidații independenți practic nu au nici o șansă de a intra în parlament.

În cele din urmă, trebuie de menționat și sistemul mixt care se caracterizează prin modul în care combină două sisteme electorale diferite – o componentă a sistemului face parte din familia sistemelor majoritare, iar cealaltă – din familia sistemelor proporționale. Conform acestui sistem o jumătate din deputați vor fi aleși prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate pe liste de partid.

Sistemele mixte oferă alegătorilor posibilitatea de a alege atât un candidat individual, cât și un partid politic.

Dezavantajul major al sistemelor mixte în general este faptul că acestea pot crea o situație cu două tipuri de reprezentanți în parlament: cei aleși în circumscripțiile uninominale se concentrează asupra problemelor și preocupărilor locale, în timp ce cei aleși prin reprezentare proporțională acordă prioritate problemelor naționale (sau regionale).

 În Ucraina putem urmări că sistemul mixt nu a adus rezultate pozitive. În țara vecină a crescut corupția, și există mituirea alegătorilor. Astfel, dezavantajele sistemelor electorale proporționale și a celor majoritare, combinate într-un sistem mixt, depășesc cu mult avantajele acestor sisteme.

Așadar, mulți experți din Ucraina sunt vor schimbarea sistemul electoral actual și revenirea la sistemul proporțional.

În concluzie, trebuie de remarcat faptul că nu există sisteme electorale bune sau rele. Toate di ele au trăsături cât pozitive atât și negative.

În opinia noastră, sistemul electoral proporțional care este folosit actualmente în Republica Moldova își arată eficiența. Problemele existente în țara noastră nu provin din neajunsurile sistemului electoral, ci din dezavantajele legislației în vigoare. De exemplu, numai o interdicție de a migra din fracțiunea la o altă  poate reduce corupția în Parlament. Deoarece, în ultimii ani, în Moldova acest fenomen al "migraţiei politice" a devenit unul de amploare.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova

Alexandr Kalinin


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1604603
 
top