Prima » Opinii » Schimbarea sistemului electoral – problema pentru femei în politică
imprimare
Schimbarea sistemului electoral – problema pentru femei în politică
23.06.2017      

Toate sondajele sociologice arată că alegătorii din Republica Moldova sunt gata să voteze pentru o femeie-candidat, dacă ea posedă cunoștințele necesare și este competentă. De asemenea, trebuie de remarcat faptul că femeile participă în viața politică a țării în mod activ ca și bărbații.

Femeile reprezintă 52% din populația Moldovei. 60% din populație cu studii superioare - sunt femei. Cu toate acestea, numărul femeilor la putere în țara noastră, dimpotrivă, scade, și această poate fi observat în Parlamentul Republicii Moldova. Așadar, în Parlament din 101 de deputați doar 21 sunt femei.

Moldova ocupă locul 83 în lista mondială de reprezentare a femeilor în parlamente naționale, adică, situația corespunde nivelului mediu mondial.

În Moldova, femeile se confruntă cu o alegere: pe de o parte - o carieră, profesie, pe de altă parte - de familie, copii. Cu toate acestea, numărul de femei care sunt dispuși să contribuie la viața politică în societatea modernă este în creștere în fiecare zi.

Cu toate acestea, schimbarea sistemului electoral în țara noastră poate înrăutăți semnificativ, poziția instabilă a femeilor în politică. Cea mai importantă cauză a acestei situației este faptul că femeile, din punctul de vedere material, sunt mai vulnerabile (pentru că veniturile lor sunt cu mult mai mici în comparație cu cele ale bărbaților), iar în sistemul electoral uninominal sau mixt, alegătorii vor vota, desigur, pentru cei care au independență financiară.

Un exemplu în acest sens reprezintă sistemul electoral majoritar în Belarus, în care din 116 deputați doar 2 sunt  femei. 

De asemenea, femeile se confruntă cu numeroase obstacole în realizarea principiului participării egale a femeilor și a bărbaților în politică. Acestea sunt stereotipuri ce țin de rolurile bărbaților și femeilor Acestea sunt stereotipuri cu privire la rolurile bărbaților și femeilor, barierele tehnice, accesul limitat la educație și resurse speciale.

Femeile ar trebui să utilizeze pe deplin șanse și să se realizeze în viața politică.

Însă schimbarea sistemului electoral reduce în mod semnificativ aceste șanse, pentru că femeile pot intra în parlament doar prin liste de partid.

Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1604602
 
top