Prima » Opinii » Soluția ineficientă
imprimare
Soluția ineficientă
02.08.2017      

Reforma Guvernului care preconizează reducerea numărului de ministere din Republica Moldova urmează să fie finaliizată până la toamna anului 2017. Reforma prevede reducerea numărului de ministere de la  16 la 9, dar viceminiștri urmează să fie înlocuiți cu secretari de stat.

Cu toate că noi conștientizăm că cu schimbarea termenilor suma nu se schimbă.

În urma reformei noua structură a Cabinetului de miniştri, include următoarele Ministere:

- Ministerul Economiei și Infrastructurii;

- Ministerul Finanțelor;

- Ministerul Justiției;

- Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;

- Ministerul Afacerilor Interne;

- Ministerul Apărării;

- Ministerul Educației, Culturii și Cercetării;

- Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

- Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Experții sunt de părere că reducerea numărului de ministere ar economisi banii din buget. Dar oare este adevărat?

Noi conștientizăm, dacă s-ar reduce numărul specialiștilor care lucrează în aceste ministere, și ei vor fi transferați într-un singur minister, acest fapt ar majora volumul de muncă pentru cei care au rămas. Desigur, volumul mai mare de muncă urmează să fie remunerat în mod corespunzător, adică prin majorarea semnificativă a salariilor. În caz contrar, va crește nivelul de corupție în ministere.

Conștientizăm, de asemenea, că orice reformă necesită bani. Să luăm, de exemplu, reforma justiției. Pentru ridicarea nivelului instanțelor judecătorești naționale  la standardele europene s-au investit sume enorme de bani (alocate din bugetul de stat). Fiecare instanță judecătorească a fost dotată cu mijloace de supraveghere audio (de înregistrare a sunetului) și alte echipamente pentru a desfășurarea ședințelor judecătorești. Cu toate acestea, după un timp, instanțele judecătorești au fost comasate, astfel  în toată țara au rămas doar 15 judecătorii, față de cele 44 care au funcționat. Zeci de milioane de lei au fost investite în sediile unor judecătorii care au fost închise în baza procesului de reformă inițiat de autorități. 

Și cine va răspunde pentu aceste neajunsuri?

Același lucru văd și în cazul de așa-numită reforma ministerelor. Deci, această reformă urma să economisească mai multe mijloace financiare, însă nu în țara noastră. Așa și trăim - de la o reformă inutilă la o altă.

Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1604585
 
top