Prima » Opinii » Racul, lebăda și știuca sau De ce depășirea crizei politice este practic imposibilă
imprimare
Racul, lebăda și știuca sau De ce depășirea crizei politice este practic imposibilă
22.11.2011      

Niciodată vestita fabulă nu a fost atît de actuală pentru Moldova ca acum. Acest lucru s-a văzut săptămîna trecută, cînd partidele parlamentare nu numai că nu au reușit să ajungă la un compromis și să aleagă Președintele, dar nici măcar nu au înaintat candidați la această funcție. Problema nu a constat în faptul că nu au existat doritori – numai în Parlamentul actual există minimum cinci deputați care se visează Președinte. Se zice că unii dintre ei și-au pregătit deja costumul de șef al statului și chiar lista cu persoanele pe care le vor decora cu distincții de stat după inaugurarea oficială în funcție. De aici pornesc toate relele – prea mulți se văd Președinte și fiecare dintre ei ar prefera ca țara să intre din nou în alegeri parlamentare anticipate decît să-l vadă pe altcineva în această funcție. Exact ca și în vestitul roman a lui Ilf și Petrov: funcția de Președinte este visul de aur al mai multor pretendenți și ei nu pot permite ca cineva să le pîngărească visul cu mîinile lor murdare.

Moldova de mai bine de doi ani nu are Președinte și în această perioadă funcția respectivă a devenit un fel de simbol al tendințelor personale, un scop în sine, un catalizator care determină mișcarea înainte și existența mai multor politicieni moldoveni. Jilțul fermecat ademenește cu o forță mai mare decît cea a aurului și, cît timp această figură devenită emblematică domină asupra întregii clase politice, la temelia sa se dau lupte înverșunate, se pun la cale comploturi, trădări, se pun în aplicare scenarii, se fac jocuri etc. Din cînd în cînd, cîte un politician obosit de lupte se ridică, își îndreaptă spatele, își dezmorțește mușchii, aruncă o privire spre fotoliul fermecat și declamă o frază devenită deja refren politic autohton: Pe mine personal nu mă interesează funcția de Președinte, dar trebuie să alegem pe cineva, pentru că țara are nevoie de stabilitate! Apoi se avîntă din nou în lupta politică pentru fotoliul care nu interesează pe nimeni, dar îi vrăjește pe toți.

E suficient să apară cineva care ar putea fi ales în funcția de Președinte și pune capăt crizei politice, că jocurile încep cu o amploare și mai mare. Se trag sfori, se pun la cale scenarii cum să fie zădărnicită alegerea șefului statului etc. În aceste momente, clasa politică este mai unită ca niciodată. Dat nu-i unește dorința de a alege Președintele, ci dorința de a împiedica acest lucru. Își dau mîina pe sub masă și se înțeleg perfect pe după colțuri cei care ieri își tăiau beregata în public. Ieri, jilțul fermecat îi făcea cei mai mari dușmani, iar azi – cei mai buni prieteni și cei mai de nădejde aliați. Nu există mai multă armonie decît în aceste unice momente de tandrețe politică sinceră! Toți iese în public și declară că Președintele trebuie ales! Toți depun eforturi, negociază și fiecare încearcă să demonstreze că el este cel care înclină decisiv balanța spre stabilitate. Dar, cum pleacă de la tribună (nu de la TRIBUNA noastră, ci de la tribuna lor, cea pe care o tîrăsc după ei prin aeroporturi, pe cîmpuri, prin diferite săli de ședințe), devin cu totul alți oameni. Începe altă competiție – cine e mai abil în arta uneltirilor, cine va face o pacoste mai mare etc. De asta nici carul nu se mișcă din loc. Pentru că fiecare vede mișcarea în direcția sa: lebăda trage în sus, știuca – înainte, iar racul – înapoi.

Unul dintre politicienii noștri spunea că deja există voturi suficiente pentru a alerge Președintele, dar nu mai există voință. Probabil, are dreptate. Dar, nu voința este calitatea cea mai deficitară în politica moldovenească în acest moment, ci sinceritatea. De la sinceritate pornește totul, inclusiv voința politică. Și atît timp cît această calitate va fi deficitară în politica moldovenească, carul nu se va urni din loc, iar racul, lebăda și știuca vor continua să ne convingă că ne vor binele, vor mișcarea înainte, dar, nu se știe din ce motive, acest lucru nu prea le reușește.

Dumitru Spătaru, Tribuna.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1625965
 
top