Președintele Congresului diasporei moldovenești în Federația Rusă, tot el Președinte al Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, a detaliat într-un interviu acordat portalului Deschide.MD cât de grave sunt în unele cazuri consecințele așa-zisei amnistii migraționale convenite de Igor Dodon și Vladimir Putin, la Moscova. Intervievatul nostru ne spune că instituțiile abilitate din Rusia, de cele mai multe ori, nu erau notificate despre înțelegerea celor doi președinți - prin urmare amnistia, de facto, nu era aplicată. Din acest motiv, moldovenii s-au pomenit cu dosare penale, iar alții după gratii după cum este și cazul unei femei care a fost nevoită să nască în pușcărie. Kalinin concluzionează cu faptul că moldovenii aflați în Federația Rusă nu-l mai cred pe Dodon și nu încearcă niciun fel de amnistie până când nu văd un mesaj oficial în acest sens.
- Igor Dodon a anunțat despre amnistia migrațională. Cum o tratează cetățenii Republicii Moldova, aflați în Federația Rusă? Ei îl cred pe Dodon? Această amnistie este reală?
- Un acord între președintele Republicii Moldova și Federația Rusă chiar există. Situația se complică prin faptul că Federația Rusă este un stat foarte mare și executarea anumitor decizii, a Decretului președintelui sau a Hotărârii Guvernului, trebuie monitorizată și controlată. O simplă decizie nu este de ajuns. În consecință, ceea ce declară Dodon, de fapt, există, însă în realitate nu funcționează. Cel puțin la ziua de azi.
Sarcina mea principală, în calitate de președinte al Partidului Regiunilor din Republica Moldova, în calitate de lider al diasporei moldovenești, eu sunt liderul Congresului diasporei moldovenești în Federația Rusă, uneia dintre cele mai influente organizații moldovenești în lume, și sarcina mea principală este să apăr cetățenii Republicii Moldova, în special pe cei care au plecat în străinătate și își desfășoară acolo activitate. Domnul Dodon a declarat că în perioada 1 decembrie-23 februarie, toți cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federației Ruse pot primi amnistia. Cetățenii care au încălcări potrivit art. 26 p.4 și p.8 și art.27 p.12, p.13 și p.14 (Legii privind Procedura de intrare în Federația Rusă și de ieșire din Federația Rusă) pot părăsi liber teritoriul Federației Ruse și pot se întoarcă înapoi în Federația Rusă, începând cu data de 1-15 martie, termenele diferă.
Președintele nostru declară, că pe teritoriul Federației Ruse se află 170 mii de cetățeni care cad sub incidența acestor articole. Dar dacă noi acum vom solicita statistica oficială, potrivit datelor mele, cetățenii nu folosesc această amnistie. Eu informez cetățenii că această amnistie nu lucrează așa cum trebuie. Potrivit datelor noastre, fluxul de pasageri cu trenul Moscova-Chișinău constituie puțin peste 30 de oameni. Noi am contactat Serviciul de Grăniceri din Federația Rusă și din Ucraina care ne-au spus că nu se atestă o majorarea a fluxului de pasager. Deși a trecut mai bine de o lună din momentul anunțării amnistiei, nu avem o creșterea numărului de moldoveni care vin acasă. Cetățenii Republicii Moldova aflați în Federația Rusă, așteaptă o informație oficială de la mine dacă pot folosi această procedură de amnistie sau nu.
- De ce nu aveți încredere în această înțelegere între președinții Igor Dodon și Vladimir Putin? De ce confirmare aveți nevoie pentru a-i îndemna pe cetățenii moldoveni aflați în Federația Rusă să profite de această amnistie?
- Pentru a părăsi teritoriul Federației Ruse fără probleme, cum a declarat domnul Dodon, unii cetățeni s-au folosit de această oportunitate. Însă la revenirea în Republica Moldova ei mi-au scris pe rețele sociale, noi ne-am întâlnit și ei mi-au arătat anumite notificări privind imposibilitatea de a intra în Rusia. Potrivit legislației Federației Ruse, dacă cetățeanul care a încălcat procedura de aflare pe teritoriul Federației Ruse a părăsit țara, lui i se înmânează o notificare sub semnătură prin care el este anunțat că are interdicție. El este anunțat că în cazul în care va încerca să intre mai devreme pe teritoriul Federației Ruse va fi tras la răspundere penală. Avem documente oficiale primite în perioada în care are loc amnistia. Spuneți-mi, de ce Serviciul de Grăniceri din Federația Rusă anunță cetățenii că au interdicție și pot reveni nu mai devreme decât peste 18-24 de luni? Nu mai devreme. Dacă vor încerca mai devreme – vor fi încărcerați?
- Există astfel de cazuri?
- Bineînțeles. În cel mai apropiat timp noi vom organiza o conferință de presă unde vom anunța despre acest lucru. Să înțelegeți, oamenii se tem să vorbească, dar noi vom discuta ca ei să vină cu noi la conferința de presă și să anunțe cum au plecat în prima jumătate a lunii ianuarie și ei au fost anunțați că pot vor putea reveni în Rusia mai devreme de anul 2021.
- Spuneți-mi despre unele cazuri concrete când cetățenii nu au putut reveni, ajungând la pușcărie?
- Eu am elaborat proiectul primei amnistii care a fost realizat de domnul Dodon. În ultimii ani au avut loc mai multe amnistii. A fost amnistia când cetățenii trebuiau să părăsească teritoriul Federației Ruse. A fost amnistia din 2018 când amnistia putea fi primită fără a părăsi teritoriul Federației Ruse.
În cadrul primei amnistii am avut un caz când o cetățeancă a Republicii Moldova s-a folosit de amnistie. Însă când s-a întors înapoi în Rusia, a aflat că interdicția nu a fost ridicată. Ea a fost reținută pe teritoriul Federației Ruse și a ajuns la închisoare pentru încălcarea procedurii de trecere a frontierei. Situația s-a complicat prin faptul că femeia era însărcinată și a născut la pușcărie. Ceea ce face Dodon, duce la situații complicate și asta în timp ce președintele nostru care trebuie să se gândească la cetățenii săi. El nu a putut ajuta nici un nou-născut, cetățean al Republicii Moldova, ba dimpotrivă - i-a stricat toată viața pentru că copilul s-a născut la pușcărie. Este o pată pe toată viața.
În anul 2018, când domnul președinte a anunțat o nouă amnistie și cetățenii nu au mai fost nevoiți să părăsească teritoriul Federației Ruse, eu am început să primesc multe apeluri. Dodon a anunțat despre amnistie în rețele sociale în seara de 1 martie, dacă nu greșesc, dar în același timp autoritățile din Rusia nu au știut nimic despre amnistia pentru cetățenii Republicii Moldova. Timp de 24 de ore patru cetățeni au fost reținuți, în privința lor fiind deschise dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei și respectiv, fiecare risca o pedeapsă de patru ani de închisoare.
- Ați vorbit cu domnul Dodon despre acest lucru?
- Eu am contactat președintele de pe numărul meu de mobil. El nu a răspuns. Peste jumătate de oră eu l-am sunat de pe alt număr și l-am anunțat: „Domnule președinte, cetățenii Republicii Moldova în Federația Rusă suferă. Amnistia funcționează greșit. Nu toate instituțiile din Federația Rusă cunosc despre amnistia pentru cetățenii Moldovei. Patru persoane au fost reținute, iar în privința lor au fost deschise dosare penale. Fiecare dintre ei riscă până la patru ani de închisoare.
Președintele m-a întrebat cu cine discută. I-am spus că sunt Alexandr Calinin la care el a răspuns că pentru mine este mereu ocupat și a închis telefonul. De ce a făcut acest lucru – nu cunosc. Însă după aceasta eu am ieșit în Piața Roșie de unde am făcut un live în care m-am adresat cetățenilor Republicii Moldova: „Stimați compatrioți. Ne aflăm pe teritoriul Federației Ruse. Președintele Republicii Moldova a anunțat zilele trecute despre amnistie, însă decretele președintelui sunt valabile doar pe teritoriul Republicii Moldova. Amnistia nu funcționează pe teritoriul Federației Ruse atâta timp, cât nu există o declarație oficială din partea autorităților Federației Ruse. După asta cetățenii s-au oprit. Nu au mai folosit amnistia.
- Ați încercat să discutați cu autoritățile oficiale din Federația Rusă? De ce amnistia nu funcționa?
- Desigur. A doua zi după ce domnul Dodon a anunțat despre amnistie eu m-am îndreptat către MAI al Federației Ruse, am aflat de la Administrația Președintelui. Mi-au spus că nu există niciun ordin oficial din partea autorităților Federației Ruse. Ei au auzit că Dodon a făcut declarații, dar acestea nu au nicio valoare pe teritoriul Rusiei. Această situație a durat două zile.
Peste două zile am fost invitat la MAI al Federației Ruse le ședință și am fost informat că există un ordin din partea conducerii țării și am fost rugat să anunț oficial despre amnistie și să supraveghez subiectele ce țin de amnistie pentru următoarele două luni. Mi-au fost trimise câteva persoane din cadrul MAI și în cazul în care apăreau careva probleme eu urmam să iau cu ei legătura.
Ulterior, am ieșit din nou în live și m-am adresat cetățenilor noștri și am spus că voi fi responsabil de amnistie. În cazul apariției unor probleme am lăsat numărul meu de contact. În această perioadă am primit 34 mii de apeluri. Toate întrebările cetățenii puteau să-mi adreseze prin rețele sociale, să-mi sune, eu ieșeam în live, pentru că a fost un număr mare de apeluri și nu puteam răspunde la toate. Am început deja să ies în live și anunțam cetățenii care mă sunau că sunt în direct și să nu le fie frică să adreseze întrebările. Unele întrebări se repetau, deci toți cetățenii care se aflau pe rețele sociale puteau urmări video și primi informație foarte importantă. A existat un moment foarte dificil în cadrul realizării amnistiei în anul 2018 când în una dintre regiunile din Federația Rusă autoritățile nu au știut nimic despre aceasta. Când i-am contactat ei au anunțat că au expediat deja dosarul la procuratură. Am luat legătura cu procurorul regiunii, noi am discutat în jur de 2,5 ore. Procurorul mi-a spus că a auzit ceva despre amnistie, însă instituția sa nu a fost anunțată oficial despre aceasta. Acest lucru a fost realizat de MAI, iar el are sarcinile sale. În acest sens, cetățeanul Republicii Moldova care a avut încălcări și a încercat să obțină amnistia va fi tras la răspundere penală și riscă patru ani de închisoare.
Am cerut să intre în situație. Până la expirarea perioadei de amnistiere rămâneau două săptămâni. Sub responsabilitatea mea personală acest cetățean a fost eliberat. Noi am mers la el acasă, el era căsătorit cu o cetățeancă a Federației Ruse. Deci, eu am spus că el nu va fugi nicăieri. Am anunțat că dacă acest cetățean nu va putea să treacă procedura de amnistie, noi împreună ne întoarcem la procuratură. De aceea am rugat să i se permită să treacă amnistia.
Ce vreau să spun – noi am făcut totul pentru ca acest cetățean să obțină amnistia. Problema a fost rezolvată practic într-o săptămână. El a fost foarte bucuros. La ziua de azi, cunosc că această familie are deja și copii, bărbatul locuiește în Rusia, activează legal, a obținut toate documentele permisive, brevetul, la el totul e bine.
Iată de ce eu spun că nu este de ajuns doar o înțelegere, nu e de ajuns o decizie. Pentru ca această decizie să funcționeze este necesară o supraveghere asupra executării deciziei. Cu cât mai mare este statul, cu atât mai dură trebuie să fie supravegherea. Întrebarea nu ține de legi, ci de implementarea acestora.
- Ați înțeles de ce au loc astfel de situație? Domnul Dodon face declarații care nu se îndeplinesc. Putem deduce că Federația Rusă nu ia în serios discuția cu Dodon? Care este explicația dvs.?
- Problema este în ceea ce am spus mai devreme. Rusia este foarte mare. Și pentru rezolvarea unui sau altui subiect este nevoie de o supraveghere. Totodată, sunt convins că pe Dodon nu-l interesează rezultatul. Pentru Dodon au fost importante doar declarațiile, anunțurile. La ce vor duce aceste declarații pe el nu-l interesa. Cel mai important este să facă declarații, selfie, să-și facă PR și doar atât. Sunt oameni care se apucă de o problemă și o duc până la capăt. Dar sunt și oameni care pur și simplu anunță despre anumite lucruri, dar nu fac nimic. Vă aduc un exemplu: colegii Dvs când scriu un articol este foarte important titlul, dar trebuie să dezvăluiți esența articolului. Atunci Dvs. sunteți catalogat ca un profesionist. Dar oare sunt puțini jurnaliști care se gândesc doar la titlu și nu dau nicio substanță articolului? Sunt articole goale. Deci, domnul Dodon este dintr-o astfel de categorie, cărui sunt importante doar articolele care vor apărea în ziare, în rețele sociale, o poză unde el semnează. Mai departe nu-l interesează rezultatul.
Cel mai important este că de subiectul amnistiei depinde soarta cetățenilor noștri, a Republicii Moldova. Nu pot înțelege o astfel de neglijență față de cetățeni. Dodon nu își asumă responsabilitatea pentru declarațiile pe care le face, pentru consecințele suportate de cetățenii Republicii Moldova.
- Aveți date despre câte persoane din R.Moldova s-au folosit de amnistie și în privința a câte persoane au fost deschise dosare penale.
- De amnistie s-au folosit chiar mulți cetățeni. Dar despre numărul exact intenționat nu voi spune pentru că accesul la date a fost restricționat de partea rusă. Există o statistică oficială care spune despre cetățenii din Republica Moldova, Uzbekistan, Tadjikistan. Există o statistică a cetățenilor aflați legal sau ilegal. Cu cât mai mulți cetățeni se află ilegal cu atât mai neefectiv lucrează unele dintre instituțiile din Federația Rusă. Deci, datele prezentate după realizarea amnistiei diferă de datele oficiale. De aceea eu nu pot vorbi despre o cifră, dar ea este foarte mare.
- V-au rugat să nu vă implicați în procesul amnistiei și să permiteți domnului Dodon să vorbească despre asta?
- Autoritățile din Federația Rusă m-au rugat să nu mă implic din motivul că asta a cerut președintele moldovean. Și asta s-a întâmplat indiferent de faptul că eu sunt unul dintre autorii proiectului amnistiei. M-au rugat să-l las pe el să o implementeze. Precum că aș fi un observator și în cazul în care va fi nevoie de un ajutor din partea mea să îl acord, dar să renunț la diferite live-uri din motivul că autoritățile colaborează cu domnul Dodon. Eu nu mă implicam în politică. Pentru mine era important ca să nu aibă de suferit niciun cetățean al Republicii Moldova.
Eu informam prin rețele sociale unde sunt dificultățile la obținerea amnistiei, ceea ce am spus anterior, însă când am văzut că cetățenii noștri sunt închiși la pușcărie, m-am implicat și am rezolvat toate problemele, dar am rămas apolitic. Mă ocupam de activități civice. Am sunat președintele care nu a vrut să mă audă. După asta am ieșit în live și am oprit procedura de amnistie.
Acum, în anul 2019, situația se repetă. Mulți cetățeni au suferit. De aceea a fost luată o decizie să ieșim în alegeri cu Partidul Regiunilor, pe care îl conduc, și cea mai importantă sarcină este apărarea drepturilor și intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Și noi facem acest lucru. Mulți anunță că odată cu venirea în Parlament vor începe să apere interesele cetățenilor.
- Și de ce nu ați candidat pe circumscripția din Rusia?
- Am venit în Republica Moldova la data de 1 ianuarie și am fost limitat în timp. Aici sunt mai mulți factori. În primul rând există și alți lideri ai diasporei, din Novosibirsk, Kostroma, Lipețk, unde băieții trebuie să arate ce pot. De aceea a fost luată decizia că vom oferi posibilitatea altor lideri ai diasporei să fie aleși. În al doilea rând, ne-am concentrat toată munca pentru ca să treacă nu doar un om, dar întreg partidul. Și vom trece cu un număr mare. Cel mai important moment constă în faptul că mulți au anunțat doar declarativ că nu sunt de acord cu sistemul mixt, dar în același timp se folosesc de această situație.
Poziția noastră și lucrul activ pe care îl putem desfășura pe întreaga perioadă electorală trebuie să fie concentrată pe activitatea Partidului Regiunilor.
- O precizare în privința amnistiei. Acum ați fost rugat să vă implicați. Spuneți-ne, de ce autoritățile oficiale ruse v-au rugat să vă implicați? Au înțeles că Dodon nu se descurcă?
- Politica pe care eu o promovez se bazează pe legătura cu Federația Rusă, cu Uniunea Vamală, Uniunea Eurasiatică. Dar eu nu sunt împotriva statului european. Sunt pentru ca Uniunea Vamală să interacționeze cu comunitatea europeană și Uniunea Eurasiatică la nivelul comerțului liber. Este normal, asta este economia. Sunt pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova din Federația Rusă. Suntem un partid de stânga. Vom fi pe un eșichier cu domnul Dodon în cadrul căruia vom apăra interesele politice pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova.
În anul 2018 când am fost rugat să mă implic, de fapt m-a rugat Dodon prin anumite persoane pentru că nu discută în direct, considerând că eu sunt prea activ și pot crea o anumită concurență pentru el. Vreau să vă spun că așa este pentru că acum, ceea ce se va întâmpla, veți vedea în toată perioada electorală, vom forța președintele să lucreze.
În cadrul ultimei sale vizite în Federația Rusă el din nou a ridicat întrebarea privind amnistia. Spuneți-mi, vă rog, dacă există o decizie la nivel de președinți a două state, ați văzut cândva ca doi lideri de stat să ajungă la o înțelegere, iar peste o perioadă de timp să revină din nou la ea? Îmi pare că nu. Dacă există o hotărâre – subiectul este închis.
De ce s-a întâmplat așa? Pentru că l-am forțat pe Dodon să lucreze. Și acum vor avea de suferit mai puține persoane. V-am spus la început că sarcina principală este să apărăm drepturile și interesele oamenilor și noi folosim alegerile pentru a ajunge în Parlament ca să atragem atenția asupra amnistiei. Ca ea să funcționeze și mai bine. Mai bine lucrăm ca să prevenim lumea, decât să lucrăm cu consecințele. Este ca o boală. Profilaxia este un lucru, iar tratamentul este alt lucru. Și dacă boala se agravează, uneori nici operația nu te poate ajuta.
Noi vom afla despre victimele amnistiei lui Dodon în luna martie, iar președintele nu va reacționa în niciun fel. El va arunca în mass-media că există persoane care au aplicat amnistia și sunt foarte fericiți, dar aceste persoane nu vor fi cea mai mare parte, nu vor fi toți cetățenii. Pentru că dacă va suferi măcar un om, atunci înseamnă că amnistia lucrează prost. Dacă ți-ai asumat responsabilitatea, atunci fii bun și du-o în măsură deplină. Și vizita lui Dodon spune că el a început să fie mai atent la subiectul amnistiei. El s-a adresat către președinte să fie un control mai riguros asupra executării acesteia. Când Dodon se întâlnea cu președintele, exact în acea zi, la hotarul Ucrainei cu Federația Rusă, au fost reținuți o femeie cu soțul ei, cetățeni ai Republicii Moldova. Fără a explica motivele, ei au fost ținuți câteva ore în cameră pentru interogări. Vom spune despre acest caz în cadrul conferinței de presă. Și fără a explica motivele nu le-au permis accesul pe teritoriul Federației Ruse. Apare o întrebare, dacă totul e așa de bine, cum declară Dodon, de ce se întâmplă astfel de cazuri la nivel de regiuni? De ce nu există un respect față de cetățenii noștri?
- În opinia Dvs., câți cetățeni vor avea încredere în Dodon și în această perioadă vor reveni în Moldova pentru a profita de amnistie?
- Eu am organizat un sondaj pe rețele sociale și la ziua de azi, 91% de cetățeni au încredere în mine și 9% - în Dodon. Prin urmare, nu va fi un flux mare de oameni până când eu nu voi avea o confirmare. Îi propun domnului președinte să participe la dezbateri cu mine, în calitate de autor al amnistiei, om care a organizat două proiecte de amnistie pe teritoriul Federației Ruse, să mă convingă că amnistia lucrează. Domnul Dodon poate să își ia toți consultanții, întreg aparatul pe care l-a majorat de două ori, toți cei peste 20 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, lasă ei să-i dicteze ce doresc. De cealaltă parte voi fi eu și poporul moldovenesc. Dacă Dodon mă convinge că există această amnistie, eu mă voi adresa către popor: „Băieți, amnistia chiar lucrează”.
Dar dacă domnul Dodon nu o va putea face, eu nu aș recomanda nimănui să folosească această amnistie. Trebuie să spun, însă, că pe zi ce trece autoritățile ruse își îndreaptă o atenție tot mai mare către această amnistie, pentru că acel lucru pe care noi îl îndeplinim azi, autoritățile ruse îl cunosc bine. Acele posibilități pe care le am, acele resurse pe care le am.
Vreau să vă mai explic un moment. Am fost președintele Comisiei pentru politica de migrațiune și adaptare a migraților în Guvernul Moscovei. A fost o comisie specială și eu am fost primul ei președinte pentru a conlucra cu cetățenii străini care se află pe teritoriul regiunii Moscova. Regiunea Moscova este una dintre cele mai mari și după numărul de cetățeni străini pentru că este foarte dezvoltată din punct de vedere economic.
Mi-au propus să creez un proiect cu privire la informarea cetățenilor străini aflați pe teritoriul regiunii Moscova. Mi-a fost alocat un grant nerambursabil în mărime de 1 milion de dolari pentru o perioadă de șase luni. Noi am primit acest grant, am realizat proiectul și am reușit să informăm 27 milioane de oameni. Dintre aceștia, 22% ulterior și-au legalizat aflarea. Au fost cetățeni care se aflau ilegal pe teritoriul Federației Ruse. Guvernul Moscovei, Guvernul Federației Ruse înțelege foarte bine de ce resurse eu dispun. De aceea, ei vor fi mai atenți la problema migrației, la subiectul amnistiei. Chiar dacă noi încă nu am ajuns la alegeri și încă nu suntem în Parlament, noi ne stabilim sarcinile și obținem rezultatele reale.
- Care este atitudinea diasporei moldovenești din Federația Rusă față de domnul Dodon?
- Când domnul Dodon doar a apărut, a existat o încredere în el. Încredere în declarațiile sale, relația cu Federația Rusă, interacțiunea cu Uniunea Vamală, dar timp de doi ani noi nu vedem rezultate. Timp de patru ani de când Partidul Socialiștilor a intrat în Parlament cu cea mai mare fracțiune – nu vedem niciun rezultat, nu vedem nicio decizie adoptată, nicio lege votată, și nu importă cu câte propuneri ei au venit. Sunt acele titluri din ziare. Este un lucru gol dacă nu-l duceți până la capăt, dacă proiectul de lege nu este adoptat în lectura finală.
Vedeți că sunt aplicate sancțiunile pentru exportul produselor. Dodon spune că s-a înțeles și pe marginea acestui subiect, doar că n-a fost rezolvată problema tranzitului prin Ucraina. A plecat din nou, i s-a spus că va fi dată permisiunea. Eliminarea taxelor vamale pentru o perioadă de jumătate de an pentru produse conservate? Ce înseamnă pentru jumătate de an? Pentru mine este neclar.
Vă spun în felul următor. Domnul Putin este unul dintre cei mai puternici lideri mondiali, iar în Federația Rusă el este o figură politică foarte puternică. La el trebuie să vii, nu ca să cerșești, el nu iubește acest lucru, trebuie să vii cu demnitate. Trebuie să-și arăți țara dar să nu vii să ceri bani, fii demn. Cunoaștem câțiva dintre domnitorii statului nostru - Ștefan cel Mare - care a fost stimat de întreaga lume pentru inteligența sa, dar el nu cerșea.
- Adică, domnului Putin nu-i plac cerșetorii, oamenii slabi?
- Aveți perfectă dreptate. Domnul Putin nu iubește oameni slabi. Anunț cu toată responsabilitatea că din acea activitate pe care o văd, președintele nostru este foarte slab. Dodon îl anunță pe Putin că rating-ul său în Republica Moldova este de 64%, că în cazul în care azi ar fi avut loc alegerile, el ar învinge din primul tur. Lămuriți-mi, vă rog, cum un președinte actual în țara sa poate să spună că cineva are un rating mai mare decât al lui?
Al doilea moment. Domnul Dodon încearcă să câștige credibilitate. Din câte cunosc, credibilitatea este câștigată personal, când lucrezi 24 de ore pe zi, când există un rezultat al activității tale, când obții rezultate la nivel economic, politic. Ce face Dodon? O mulțime de poze. Se întâlnește cu Putin, se întâlnește cu Patriarhul Kirill. Se întâlnește pentru două secunde cu Trump, cu Macron. Și acest album el îl demonstrează peste tot. Dar unde este rating-ul tău personal? Acesta e rating-ul persoanelor cu care ai făcut poze și dacă îți plac „like-urile”, atunci acestea nu sunt pentru tine. Sunt like-urile oamenilor care cu adevărat conduc țara corect din punct de vedere economic și politic. Tu nu ai rating. Dacă nu ai rating nu meriți să-ți reprezinți poporul. Iar acele decizii care sunt luate de președintele nostru nu ajută concetățenilor noștri, priviți cine pleacă peste hotare, oamenii nu pleacă de viață bună, ei trebuie să-și întrețină familia, părinții. Dar domnul Dodon îi încurcă acolo, în timp ce trebuie să-i ajute, să le întindă o mână de ajutor. Noi acest lucru îl facem de 15 ani. De aceea atitudinea reală față de Dodon este în scădere acum. Și veți vedea după rezultatul alegerilor că Dodon va lua mai puțin decât în 2014. Va fi o imagine reală.
Dodon declară că a devenit președinte și că nu a existat în istoria contemporană a Moldovei o susținere atât de mare pentru șeful statului. Dar cunoaștem perfect ce s-a întâmplat. Când deții un monopol pe eșichierul de stânga și mai mult nu ai pentru cine vota, desigur că poți striga că ești campion. Vom vedea acum la aceste alegeri când pe eșichierul de stânga există așa lideri politici puternici cum sunt eu, cât va lua Dodon. Atunci vom discuta cu dvs.
- Vă mulțumesc pentru interviu.
Sursa: deschide.md