Prima » Opinii » Alexandr Kalinin acuză scheme de corupție la exportul pe piața rusă
imprimare
Alexandr Kalinin acuză scheme de corupție la exportul pe piața rusă
18.02.2019      

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, acuză scheme de corupție la exportul pe piața rusă, în spatele cărora ar sta președintele Igor Dodon. Potrivit lui Kalinin, de pe urma acestor scheme, producătorii au de pierdut, iar un șir de intermediari trag foloase, care ajung și la Igor Dodon.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Kalinin a declarat că, pe 21 iulie 2014, înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, Federația Rusă a introdus interdicții temporare pentru importul de fructe din Moldova. Însă, „nefericirea producătorilor moldoveni i-a adus foloase lui Igor Dodon, care împreună cu Partidul Socialiștilor a folosit pe larg subiectul embargoului rusesc în campania electorală, urmărind scopuri politice egoiste”. Potrivit lui Kalinin, după scrutinul parlamentar, „Igor Dodon a continuat să facă uz de interdicțiile aplicate de autoritățile ruse nu doar pentru a obține foloase politice, ci și financiare. Împreună cu partenerii săi ruși, a făcut lobby pentru deschiderea pieței pentru fructele moldovenești, însă nu pentru toți producătorii, ci doar pentru acoliți și cei care erau gata săi plătească comisioane ilegale.

Liderul Partidului Regiunilor mai spune că, în perioada anilor 2015-2018, listele exportatorilor pe piața rusă au fost întocmite exclusiv cu aprobarea lui Igor Dodon. În mare parte, este vorba despre companii loiale Partidului Socialiștilor. Și nu întotdeauna pe listă au ajuns producători agricoli, ci intermediari din UTA Găgăuzia, Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbnița, Slobozia.

„Pentru ca exporturile să aibă loc doar prin filtrul controlat de Igor Dodon și partenerii săi, pe 14 martie 2016, au fost introduse interdicții noi – fructele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte vamale. Subiectul exportului a fost din nou exploatat de către Igor Dodon în calitate de argument politic și la alegerile prezidențiale din 2016. Igor Dodon obține dividende financiare, prin intermediul unei scheme de corupție, care este implementată împreună cu partenerii săi. Igor Dodon practic a monopolizat, în scopuri de îmbogățire, tot exportul de produse moldovenești pe piața rusească”, susține Alexandr Kalinin.

Potrivit liderului Partidului Regiunilor, producătorii de mere, practic sunt lipsiți de posibilitatea de a exporta direct pe piața rusă. Și în aceste condiții, pur și simplu sunt nevoiți să-și arunce producția. Alexandr Kalinin a îndemnat alegătorii să-și de votul pentru Partidul Regiunilor, pentru că doar această formațiune „nu-i va mai permite lui Igor Dodon să monopolizeze piața produselor agricole moldovenești, exportate în Federația Rusă”. Potrivit lui, „fiecare producător va avea posibilitatea să-și exporte produsele în mod direct, fără intermediari”.

Sursa: IPN


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1604587
 
top