Prima » Opinii » ACUZAŢII GRAVE în adresa lui Igor Dodon: Este implicat în scheme de corupție şi câştigă bani grei de pe urma embargoului impus de Moscova fermierilor moldoveni
imprimare
ACUZAŢII GRAVE în adresa lui Igor Dodon: Este implicat în scheme de corupție şi câştigă bani grei de pe urma embargoului impus de Moscova fermierilor moldoveni
20.02.2019      

Noi acuzaţii grave la adresa şefului statului. Președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, Alexandr Kalinin, susţine că Igor Dodon este implicat în mai multe scheme de corupție legate de exportul fructelor în Federaţia Rusă şi că ar câştiga bani grei de pe urma embargoului impus de Moscova fermierilor moldoveni.

Potrivit lui Kalinin, după ce în 2014 Moscova a instituit embargo pentru fructele din ţara noastră, Igor Dodon a reuşit să redeschidă poarta spre Rusia doar pentru unii exportatori, însă în schimbul unor sume de bani. 

"El, împreună cu partenerii săi de la Moscova, reușește să deschidă piața rusească pentru producătorii de fructe din Moldova, dar nu pentru toți. Doar pentru apropiații săi sau pentru agenții economici care sunt de acord să-i dea mită", a menţionat preşedintele Partidului Regiunilor.

Președintele Partidului Regiunilor mai spune că Dodon a pus baza acestei scheme în 2015, când a început negocierile cu partenerii din Rusia. La început, zece întreprinderi din Moldova apropiate şefului statului au și primit aprobarea să exporte mărfuri. Ulterior, numărul acestora s-a majorat. Schemele privind monopolizarea exportului de fructe au funcţionat cu ajutorul intermediarilor, care sunt simpatizanţi ai PSRM. În buzunarul acestora ar fi ajuns, anual, aproape 50 de milioane de dolari, iar o parte din bani îi este oferită lui Igor Dodon, mai susţine Kalinin.

Potrivit schemei, intermediarii cumpără produsele de la producătorii autohtoni la un preț de nimic, la vamă achită o taxă foarte mare, iar apoi, prin judecată, se demonstrează că tarifele au fost foarte mari și banii sunt restituiţi companiei intermediare.

"După import, sub controlul lui Dodon, importatorii ajung în judecată și cer de la Serviciul Vamal din Rusia să i se întoarcă taxele plătite. Deja după ce mărfurile sunt vândute, din bugetul de stat al Federației Ruse sunt restituiţi banii, care se împart între Dodon și partenerii săi", a punctat Alexandr Kalinin, preşedintele Partidului Regiunilor 

Președintele Partidului Regiunilor speră că în urma declarațiilor sale autoritățile ruse se vor autosesiza.Purtătorul de cuvânt al Președinției a spus că, prin atacurile sale, Kalinin urmăreşte doar dividende electorale şi nu va comenta aceste acuzaţii.

Источник: publika.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1604636
 
top