RSS
Prima » Centrul de informare » Mass-media despre noi » Veaceslav Burlac: Mihail Formuzal contra istoriei românilor sau cine e mai patriot în Republicii Moldova un găgăuz sau un moldovean...?
imprimare
Veaceslav Burlac: Mihail Formuzal contra istoriei românilor sau cine e mai patriot în Republicii Moldova un găgăuz sau un moldovean...?
26.04.2012      

În ultimile două zile cel mai mediatizat eveniment sunt declaraţiile başcanului UTA Găgăuzia Mihail Formuzal, prin care d-lui declarăt că, executivul din Găgăuzia va adopta o lege prin care va fi în locuită Istoria românilor cu Istoria Moldovei.

Diferiţi analişti politici şi chiar Ministrul Educaţiei l-au numit şi populist, şi antistatalist, şi că încalcă flagrant legile Republicii Moldova, şi că încearcă a nu se supune centrului, etc. Mai pe scurt blamat de toţi, dar nimeni nu a încercat să-i spună un mulţumim pentru faptul că are curajul public să nu fie de acord cu poziţia Guvernului din care face parte.

De fapt personal sunt de acord cu această iniţiativă a başcanului. Dacă guvernanţii încearcă să ne propună să studiem istoria românilor în proporţie de 50% din cursul de studii, iar istoriei locale să-i fie alocată doar 5% atunci să mă iertaţi, am dreptul să-l numesc pe Mihai Formuzal mai patriot al Republicii Moldova ca orice moldovean din această ţară.

Dacă să luăm în consideraţie iarăşi datele ultimului barometru al GeoPol-lui, unde peste 80% din populaţia Republicii Moldova sunt de părerea că Republica Moldova şi România trebuie să se dezvolte separat ca state independente, atunci cum poţi să le impui acestor 80% să studieze istoria românilor şi nu a statului Republica Moldova. Sunt de acord că istoria statului nostru este strîns legată cu istoria şi a Munteniei şi a Transilvaniei, dar oricum urmaşii noştri ar trebui să studieze detaliat istoria de 650 de ani a statului Moldova din care a făcut parte şi teritoriul actual al Republicii Moldova. Noi trebuie să cunoaştem acele evenimente care s-au produs pe acest pămînt. De la Bogdan I pînă la Alexandru Ioan Cuza, de la 1812 pînă 1918 în cadrul Imperiului Rus, din 1918 pînă în 1940 în cadrul României, din 1940 pînă în 1991 în cadrul URSS şi anii de independenţă 1991-2012.

Sunt destule evenimente istorice legate de acest teritoriu care neapărat trebuie studiate. Iar denumirea obiectului de studii ca Istoria românilor este o greşeală şi asta poate duce la agravarea situaţiei în interiorul ţării. Istoria este ştiinţa care studiază evenimentele istorice ce se petrec într-un anumit teritoriu sau areal de dezvoltare ale unei societăţi. Nu cred că este cazul să studiem istoria antropologică a românilor, eu doresc să-mi cunosc originile, dar oricum vre-au ca copii mei să cunoască istoria acestui stat în orice perioadă istorică. De fapt un aşa "fleac" ca denumirea unui obiect de studii ca istoria dezvoltă patriotismul tinerilor. Atunci de care patriotism putem discuta noi dacă învăţăm istoria altora şi nu a statului care a fost apărat de stromoşii noştri, a ţării pentru independenţa căreiea şi-au jertfit viaţa cei mai demni feciori ai neamului, a ţării în care ne-am născut şi trăim cu toţii, indiferent de faptul că la momentul dat acest stat este slab şi neputincios, Republica Moldova este patria mea şi mă mîndresc cu asta.

Fiindcă poporul care nu-şi cunoaşte trecutul nu poate avea viitor...


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 530140
 
top