RSS
Prima » Centrul de informare » Mass-media despre noi » Mihail Formuzal: "În şcolile din Găgăuzia copiii ar trebui să înveţe istoria Moldovei, şi nu povestea unui stat vecin."
imprimare
Mihail Formuzal: "În şcolile din Găgăuzia copiii ar trebui să înveţe istoria Moldovei, şi nu povestea unui stat vecin."
26.04.2012      

În  şcolile din Găgăuzia copiii ar trebui să înveţe istoria Moldovei, şi nu povestea unui stat vecin. Acest lucru a fost afirmat de către liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal, într-un interviu cu portalul de ştiri gagauzlar.md.

Potrivit şefului de autonomie, oamenii din Republica Moldova au o istorie lungă şi bogată. "Moldova ca stat a apărut în secolul al 14-lea, pe când aşa noţiune, cum ar fi România nu a existat. Noi nu înţelegem cum se poate de renunţat la istoria proprie. Da, istoria Moldovei şi României, sunt strâns legate, dar noi trebuie să acordăm atenţie în primul rând, ţării sale, şi numai după aceasta - vecinilor "- a declarat Başcanul.

"Gagauzii sunt patrioţi ai ţării noastre. Ei iubesc Moldova, respectă poporul moldovenesc. De aceea, e normal, ca în şcolile din autonomie copiii noştri trebuie să studieze istoria acestei ţări. De ce tinerii din autonomie sunt siliţi să studieze istoria statului vecin, ca fiind a lor? Mai mult ca atât,  găgăuzii nu au nimic comun cu românii. Noi nu înţelegem aceasta şi nimeni nu ne poate convinge acest lucru este corect ", - a afirmat Formuzal.

În concluzie, başcanul a mai spus, că "nu ar fi dorit să vadă că unicii patrioţi ai Republicii Moldova ar fi fost doar locuitorii din Găgăuzia". Aşa cum a subliniat şeful Găgăuziei, "acesta ar fi verdictul pentru ţara noastră".  "Cred cu tărie, şi cunosc acest fapt,   majoritatea populaţiei Republicii Moldova este mândră de identitatea sa, de istoria sa pe care va fi capabilă să o apere", - a declarat başcanul Găgăuziei.

Vă amintim, că pe data de 24 aprilie, Mihail Formuzal a declarat autorităţile din Găgăuzia intenţionează să elaboreze o lege proprie, conform căreia în şcolile din Găgăuzia va fi studiat obiectul "Istoria Moldovei", în loc de obiectul "Istoria românilor". Acest pas administraţia  autonomiei este gata să întreprindă în cazul în care Ministerul Educaţiei al RM va emite un decret privind redenumirea disciplinei şcolare din "Istorie" în "Istoria românilor şi universală". Cum a fost anunţat anterior, din 1 septembrie 2012 un grup de experţi de la Ministerul Educaţiei a decis redenumirea obiectului, şi de asemenea, modificarea raportului de ore de predare a cursului: studierea istoriei românilor va reprezenta 55%  din numărul total de ore, cea universală - 40%  şi, respectiv,  celei locale îi vor reveni doar 5%.

 

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 530140
 
top