print
Scoaterea economiei din umbră – oare este posibil?
21.07.2017

Una din trăsături a mentalității cetățenilor Republicii Moldova este evaziunea fiscală. Ea a devenit o normă pentru cetățenii noștri și nimeni nu cunoaște cum să lupte împotriva acestui fenomen. Care este problema, de ce oamenii noștri preferă să lucreze în baza „schemelor negre», ascunzând aproximativ 33% din PIB?

Potrivit experților economici, ponderea economiei subterane în PIB-ul Republicii Moldova este de aproximativ 40 de miliarde lei. Este o sumă uriașă. Scoaterea acestor bani din umbră ar putea rezolva multe probleme, inclusiv și problema deficitului bugetar, lipsei finanțelor  pentru întreținerea spitalelor, școlilor și altor instituții. Nu ar mai fi nevoie să umblăm cu mâna întinsă prin instituții financiare internaționale.

Care măsuri urmează a fi luate pentru rezolvarea aceastei probleme?

În primul rând, în scopul legalizării economiei subterane, impozitele ar trebui să fie reduse în mod semnificativ.

În al doilea rând, unele taxe pot fi ușor anulate, din cauza ineficienței lor, cum ar fi asigurarea obligatorie de asistență medicală, de care, în opinia mea, este nemulțumită aproape întreagă populație a țării. De asemenea, există întrebări și la o astfel de taxă ca TVA (taxa pe valoarea adăugată), utilizarea căreia, precum și restituirea ei,  aduc la apariția schemelor dubioase. Există o propunere de înlocuire a TVA pe așa-numită taxa de vânzări (sales tax).

În al treilea rând, în legislația noastră există multe lacune și neconcordanțe. Legea ar trebui să fie extrem de clară și concisă, ușor de înțeleasă pentru fiecare cetățean. Dar, uneori, putem vedea situația când prevederile unui articol din aceeași lege se contrazic reciproc.

În al patrulea rând, tranzacții financiare ar trebui să fie automatizate. Este necesar reducerea la minimum factorului uman în desfășurarea tranzacțiilor monetare. De exemplu, în legislația poate fi introdusă următoarea propunere: orice tranzacție de peste o anumită sumă trebuie să fie efectuată în formă fără numerar. Mărimea acestei sume trebuie să fie stabilită de experți. Această schimbare va avea un impact foarte pozitiv asupra transparenței relațiilor financiare.

Aceste neajunsuri ale societății moldovenești este foarte dificil de a distruge cu alt mod, decât cu măsuri dure.

Trebuie să conștientizăm că viața în Republica Moldova se va înbunătăți doar atunci când fiecare să înceapă de la sine.

Irina Smirnova 

Vicepreședinte al Partidului Regiunilor din Moldova

Tel
Fax
Copyright © 2023 Partidul Regiunilor din Republica Moldova. Toate drepturile rezervate